Pátek, 29. března 2024

Kdo nerecykluje, jako by snad ani nežil

 Kdo nerecykluje, jako by snad ani nežil

Dne 3. dubna 1973 se v New Yorku uskutečnil první hovor z přenosného celulárního telefonu, přímého předchůdce dnešních mobilních přístrojů. Toto výročí se proto každoročně slaví jako neformální svátek Dne mobilní etikety. Stěžejním tématem letošního třídenního happeningu, který připravila společnost T-Mobile na pražském náměstí Republiky, byla recyklace mobilních telefonů. Akce vyvrcholila odhalením skulptury ze starých mobilů, vytvořené designérem Maximem Velčovským.

"Zvýšení zájmu lidí o šetrný přístup k životnímu prostředí, vyjádřený mimo jiné zodpovědnějším nakládáním s vysloužilými telefony, patří mezi naše dlouhodobé cíle. Jsme rádi, že nedávná kampaň Recyklístek, v níž jsme za vrácené mobily nabídli slevové kupony, zafungovala a že jsme na ni Dnem mobilní etikety mohli navázat," uvedla Martina Kemrová, senior manažerka firemní komunikace společnosti T-Mobile (na doprovodném snímku s čelenkou ze skeletů vyřazených mobilů) a dodala: "Nyní jsme zkusili jiný přístup: Zajímavou formou lidem přiblížit všechny informace o recyklaci."

Edukativní panely návštěvníkům ukázaly životní cyklus mobilních telefonů a seznámily je s jejich složením i mírou toxicity některých použitých materiálů. Přínosy recyklace starých přístrojů byly demonstrovány na konkrétních příkladech, ostře kontrastujících s ekologickou zátěží v případě jejich vyhození na skládku. Teoretickou část doprovodily praktické dílny, v nichž si zájemci mohli na vlastní kůži vyzkoušet demontáž vysloužilých telefonů.

Obojí se stalo vhodným doplňkem pro ekologickou výuku na základních a středních školách, jejichž učitelé i žáci také happening navštívili. Návštěvníci si také vyzkoušeli výrobu módních doplňků ze součástí starých telefonů. Oslavy Dne mobilní etikety byly součástí projektu jaXmobilem, jemuž se T-Mobile věnuje soustavně od roku 2006, kdy spustil příslušné webové stránky.

zdroj: ICT revue

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů