Pátek, 29. března 2024

Studenti po celé ČR se mohou naučit, jak správně nakládat s elektroodpadem

Studenti po celé ČR se mohou naučit, jak správně nakládat s elektroodpadem
DVD o recyklaci starých elektrozařízení bylo distribuováno téměř do 8000 škol

Kolektivní systémy ASEKOL, EKOLAMP a ELEKTROWIN, které se věnují organizaci zpětného odběru a recyklace vysloužilých elektrozařízení, se snaží žáky a studenty naučit správnému nakládání s vysloužilými elektrozařízeními. Do téměř 8000 škol po celé ČR v minulých dnech distribuovaly zábavně naučné DVD o nakládání s vysloužilými elektrozařízeními. Cyklus Kam s nimi II vznikl loni ve spolupráci s Českou televizí s cílem zvýšit povědomí o zpětném odběru a tím pádem i s očekáváním nárůstu odevzdaných elektrozařízení do sítě sběrných míst. Česká televize jej odvysílala v září a říjnu loňského roku.

Protože vysloužilá elektrozařízení se u nás systematicky sbírají pouze dva a půl roku, jednou z nejdůležitějších věcí je osvěta. A s ní je třeba začít od těch nejmladších. ASEKOL, EKOLAMP a ELEKTROWIN se proto rozhodli rozeslat DVD s pětidílným seriálem Kam s nimi II do 7800 škol po celé České republice. „Snažíme se oslovit co nejširší spektrum výukových zařízení, ať už jde o základní či střední školy, učiliště či pedagogická centra. Doufáme, že přiložené DVD bude pro učitele i studenty zajímavým zpestřením výuky a zároveň zdrojem informací využitelných v praktickém životě,“ říká Jan Vrba ze společnosti ASEKOL. DVD může být použito jako pomůcka pro uplatnění v různých typech výukových programů – od ekologické výchovy přes všechny přírodovědně orientované předměty (biologie, fyzika, chemie, zeměpis) až po například rodinnou výchovu.

Seriál Kam s nimi II volně navázal na již dříve uvedený cyklus Kam s nimi, který se věnoval třídění veškerého domácího odpadu. Kolektivní systémy ASEKOL, EKOLAMP a ELEKTROWIN společně s Českou televizí jsou přesvědčeni, že elektroodpad si zaslouží samostatný prostor. V pěti dílech se studenti zábavně naučnou formou dozví vše potřebné o vysloužilých elektrozařízeních. Mimo jiné například proč je nutné vracet vysloužilé elektrospotřebiče k recyklaci a jak samotná recyklace probíhá, jak jsme – či nejsme – šetrní k přírodě ve srovnání se západní Evropou a hlavně jak se spotřebičem naložit, když doslouží.

„Hodnotový systém každého člověka se nejlépe utváří v raném věku. Když se žáci naučí chovat se k přírodě šetrně už teď, budou v tom pokračovat i v dospělosti a ekologicky vychovávat i své děti. Seriál Kam s nimi II jim proto určitě promítneme,“ říká zástupkyně ředitele ZŠ Táborská v Praze Petra Machalová. Její slova nepřímo potvrzuje i Ilona Picková z pražské ZŠ Šimanovská: „Naše škola klade na ekologii velký důraz. Už od roku 2001 vedeme děti k péči o životní prostředí prostřednictvím Environmentální výchovy. DVD se seriálem do ní jistě zahrneme.“ Obě školy jsou také zapojeny do mezinárodního projektu Ekoškola, který je zaměřen na praktické kroky ekologizace provozu.       

Proč je zpětný odběr elektrospotřebičů tak důležitý? „Některé spotřebiče obsahují látky, které při špatné manipulaci mohou poškodit lidské zdraví nebo životní prostředí. Navíc materiály, které jsou v elektrozařízeních obsaženy, jsou znovu využitelné. Čím více elektrozařízení odevzdáme k recyklaci, tím méně přírodních zdrojů bude zbytečně vytěženo. Zatím bohužel často končí malé elektrospotřebiče v popelnicích a velké na černých skládkách nebo třeba v lese,“ říká Petr Šulc z kolektivního systému EKOLAMP.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů