Středa, 24. dubna 2024

Šílené recyklační fotky made in T-Mobile

Šílené recyklační fotky made in T-Mobile

Recyklace je nuda. Ví to i T-Mobile, a tak se tuto šlechetnou činnost snaží propagovat co možná nejzajímavějšími fotkami. Na prvním obrázku vidíte tiskovou mluvčí T-Mobilu Martinu Kemrovou, která se při příležitosti Dne mobilní etikety nechala zvěčnit, jako recyklačně-mobilový indián. Druhá fotka ukazuje skulpturu Maxima Velčovského autoMOBIL. Tato fotka dnes přišla s tiskovou zprávou, kterou si můžete přečíst níže.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Teď už víme, co se děje se všemi mobily vybranými v akci recyklístek

Víte, co mají společného auta a mobilní telefony? Maxim Velčovský, designér roku 2007, se odpověď na tuto otázku snažil promítnout do skulptury, kterou vytvořil v průběhu letošních oslav Dne mobilní etikety. Výsledek jeho úsilí – netradiční autoMOBIL – bude až do 18. dubna vystaven na pražském náměstí Republiky před budovou Staré Celnice.

Maxim Velčovský, umělec s nezaměnitelnou kšticí, vnímá celou řadu pojítek mezi mobily a auty: jde například o přístup k designu nových produktů, kterému je v obou případech věnována mimořádná pozornost, nebo o technologickou vyspělost a důraz na vývoj stále důmyslnějších součástí, jež jsou pro automobilový i mobilní průmysl charakteristické. Neméně podstatná je však také jejich podobnost ve chvíli, kdy svým majitelům doslouží. Vraky aut ani staré telefony by rozhodně neměly končit na skládkách či divokých vrakovištích. Obsahují totiž řadu materiálů a složek, které mohou značně zatížit životní prostředí, přičemž recyklací je lze velmi výhodně získat pro další použití.

„Podpora recyklace vysloužilých mobilů je důležitou součástí našeho programu společenské zodpovědnosti,“ uvedla Martina Kemrová, senior manažerka firemní komunikace T-Mobile Czech Republic, a dodala: „U příležitosti oslav Dne mobilní etikety jsme proto letos uspořádali rozsáhlou vzdělávací akci, při níž jsme veřejnost zábavnou formou seznamovali s výhodami zodpovědného přístupu k životnímu prostředí a s riziky, která obnáší vyhazování nepotřebných přístrojů na skládky.“

Akce se uskutečnila ve dnech 1. – 3. dubna na náměstí Republiky v Praze. Na její náplni se podílel také Maxim Velčovský, který přímo v místě konání vytvořil skulpturu inspirovanou tématem recyklace. AutoMOBIL, jehož exteriér krášlí více než 2.000 starých telefonů, byl slavnostně odhalen 3. dubna během závěrečné show Dne mobilní etikety. Až do 18. dubna bude vystaven v místě svého vzniku, kde si jej zájemci mohou prohlédnout v kteroukoliv denní i noční hodinu.

Oslavy Dne mobilní etikety jsou součástí úspěšného projektu jaXmobilem, jemuž se T-Mobile věnuje soustavně od roku 2006, kdy spustil stránky www.jaxmobilem.cz. Neformální svátek Dne mobilní etikety byl stanoven na 3. dubna. Právě v tento den se totiž v roce 1973 v New Yorku uskutečnil první hovor z přenosného celulárního telefonu, přímého předchůdce dnešních mobilních přístrojů.

Program společenské odpovědnosti a podpora recyklace

Komplexní program společenské odpovědnosti T-Mobile zahrnuje mj. rovněž Fond T-Mobile, zaměřující se na podporu místních iniciativ v celé republice, zaměstnanecký dobrovolnický program a ekologické hospodaření ve firmě. T-Mobile jako první mobilní operátor na trhu v roce 2005 zahájil bezplatný zpětný odběr starých telefonů, jež předává k ekologické likvidaci.

Recyklaci mobilů společnost T-Mobile navíc nedávno podpořila kampaní, při níž od 7. listopadu 2007 do 31. ledna 2008 za každý vrácený přístroj poskytovala poukázku, tzv. Recyklístek, ve výši 200 Kč včetně DPH na nákup nového telefonu, Twist sady nebo příslušenství ve svých Značkových prodejnách. Akce byla mimořádně úspěšná: zákazníci v jejím průběhu odevzdali 50 554 vysloužilých mobilů, což je 70x více, než za celý rok 2006. Poskytnuté Recyklístky dosáhly hodnoty celkem 10 110 800 Kč.

Zdroj: http://www.mobilmania.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů