Čtvrtek, 18. dubna 2024

Tři miliony kilo odpadků nasbírány na světových plážích za den

Tři miliony kilo odpadků nasbírány na světových plážích za den

Washington - Světové pláže mají daleko k průzračné čistotě. Potvrdili to dobrovolníci, kteří v jediný den prošli 53 106 kilometrů pláží po celém světě a nasbírali celkem 2,7 milionu kilogramů odpadků od cigaretových špačků až po zapomenuté rybářské sítě a igelitové sáčky, které ohrožují mořské ptáky a savce.

Dnes zveřejněná zpráva organizace Ocean Conservancy, z níž cituje agentura AP, uvádí, že dobrovolníci na plážích 76 zemí od Bahrajnu po Bangladéš a také ve 46 amerických státech, posbírali téměř 7,2 milionu kusů různých věcí. "Toto je ukázka jediného dne, jediného okamžiku, ale slouží nám jako důrazná připomínka lehkomyslnosti, která může a opravdu má společný a celosvětový dopad," říká Vikki Spruillová, předsedkyně organizace Ocean Conservancy.

Nejrozsáhlejší očista se uskutečnila ve Spojených státech, kde 190 000 dobrovolníků sbíralo odpadky na plážích o celkové délce 16 270 kilometrů a posbíralo 1,7 milionu kilogramů odpadků během jediné soboty loňského září. To představuje 110 kilogramů na kilometr, což patří mezi největší množství nasbírané v jednotlivých zemích. Ovšem velké množství odpadků může také odrážet vysoký počet dobrovolníků, kteří se v USA očisty zúčastnili, říká Spruillová.

Pro srovnání, dobrovolníci v sousední Kanadě nasbírali 21 kilogramů odpadků na kilometr, v Mexiku to bylo 44,5 kilogramu, v Číně asi 18 kilogramů a v Bahrajnu 85 kilogramů.

Množství odpadků ale vypráví jen jednu část příběhu o lidském chování na plážích a pobřežích světa. Jde také o složení věcí, které se na pobřeží našly nejčastěji. "To my jsme ti špatní," říká Spruillová. "Odpadky nepadají z nebe, padají z našich vlastních rukou."

Věci nalezené na pobřeží sahaly od relativně neškodných, které mohou kazit jen vizuální dojem z pláže, až po odpadky, které ročně zabijí statisíce mořských ptáků a savců.

Třetina posbíraných odpadků pocházela od kuřáků. Dobrovolníci zaznamenali téměř 2,3 milionu cigaretových nedopalků, filtrů a konců doutníků. Našli také 587 827 sáčků, více než 1,7 milionu obalů od potravin, krabiček, víček, kelímků, talířků a jídelních potřeb a téměř 1,2 milionu lahví a plechovek od nápojů.

Vodu u pobřeží prohledali potápěči, kteří našli další odpadky včetně těch nejnebezpečnějších - zapomenutých rybářských sítí, provazů a lan i pastí na kraby a humry. Během sbírání našli dobrovolníci 81 ptáků, 63 ryb, 49 bezobratlých, 30 savců, 11 plazů a jednoho obojživelníka zapletených do různých odpadků, nejčastěji právě do rybářského vybavení, provazů či igelitových sáčků, uvádí zpráva.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů