Pátek, 29. března 2024

Dobrovolníci už nasbírali kolem Sázavy deset tun odpadků

Dobrovolníci už nasbírali kolem Sázavy deset tun odpadků

Sázava (Benešovsko -- Dobrovolníci, kteří letos opět čistí z lodí řeku Sázavu a její břehy, už na své cestě urazili polovinu z 85 kilometrů. Vyjeli 12. dubna z Kácova a v cíli v Pikovicích budou 26. dubna. Do akce se zatím zapojilo 181 lidí, kteří sebrali téměř deset tun odpadků, řekla dnes ČTK ředitelka pořádající obecně prospěšné společnosti Posázaví Bohunka Zemanová.

"Nejhorší byl kilometrový úsek z Ratají nad Sázavou, kde se nasbíralo půl velkého kontejneru odpadu," dodala. Zmíněný úsek ale patří mezi část řeky, která se v tříleté historii úklidové akce čistí poprvé. Loni dobrovolníci řeku čistili ze Sázavy do Pikovic a sebrali 17 tun odpadků, letos začali s úklidem už v Kácově.

Do čištění řeky se letos zapojilo také 24 členů občanského sdružení Kalňáci, a to v úseku mezi Mařanovským a Posadovským mlýnem. "Po obou březích jsme postupovali souběžně ve dvou týmech a plnili pytle plastovými a skleněnými lahvemi, zrezlými plechovkami, poztrácenými botami či igelity v různých stádiích rozpadu," uvedla členka sdružení Olga Bílková. Našli také bojler, několik pneumatik, dětskou vaničku, záchodovou mísu, torzo telefonní budky i vraky lodí.

Ze souše se přidali k úklidu vodní skauti z pražského oddílu Zlatá kotva. Sbírali odpadky kolem Posázavské stezky mezi Žampachem a Pikovicemi.

Akce potrvá do příští soboty. Organizátoři by přivítali víc dobrovolníků zejména během týdne, o víkendu jich do lodí usedá dost. "Odpadu kolem nás je hrozně moc, každý si může třeba i na procházku vzít s sebou tašku a zkusit ho sbírat," poznamenala Zemanová.

Projekt Čistá řeka Sázava je nekomerční aktivitou, kterou z větší části zajišťují dobrovolníci. Organizátor se stará o materiální vybavení a zajištění služeb, které s projektem souvisejí a které s sebou přinášejí nutné finanční výdaje, například stravu pro účastníky, převoz jejich věcí a stanů. Na akci přispěl 50 000 korunami Středočeský kraj a finančně i materiálně se na ní podílí také řada sponzorů. První ročník akce podpořila i Evropská unie.

Loni organizátoři vyhlásili veřejnou sbírku na podporu úklidu Sázavy. Jedna z kasiček je v Turistickém informačním centru v Týnci nad Sázavou, druhá v objektu vodáckého a turistického centra Bisport v Týnci nad Sázavou a třetí v prodejně potravin Hany Filipové na návsi v Českém Šternberku. Zájemci mohou také přispět přímo na účet sbírky 1249-326666339/0800.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů