Čtvrtek, 28. března 2024

Prosazování výstavby integrovaného centra odpadů usilovně pokračuje

Prosazování výstavby integrovaného centra odpadů usilovně pokračuje
V Ostravě se včera a dnes (21. a 22. dubna) koná mezinárodní konference ODPADY 21. V Moravskoslezském kraji byla již v roce 2000 navržena koncepce na energetické využití komunálních odpadů, která počítala se vznikem krajského integrovaného centra. Přestože v ČR roste podíl množství komunálních odpadů ukládaných na skládky, Ministerstvo životního prostředí záměr výstavby nepodpořilo.
V roce 2000 skončilo na skládkách 60,3 procent komunálních odpadů, v roce 2006 pak již 81 procent a v našem kraji dokonce přes 94 procent. "Současný postup Ministerstva životního prostředí de facto znamená, že jsme se museli při řešení integrovaného systému nakládání s odpady v kraji vrátit na začátek," říká Pavol Lukša, první náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje a dodává: "Výše investičních nákladů na výstavbu integrovaného centra činí cca 5 miliard korun, a proto je jeho realizace pro kraj a obce samostatně neufinancovatelná." Představitelé kraje proto na konferenci chtějí apelovat na Ministerstvo životního prostředí, aby změnilo své rozhodnutí a vybudování krajského centra na severní Moravě dalo zelenou.

"Energetické využívání odpadů je rovnocennou alternativou k dalším způsobům využívání odpadů," upozornil dále náměstek Lukša. "Pokud dnes Česko nevyužije jedinečnou možnost pro získání podpory z evropských fondů, za pár let budeme velmi obtížně hledat prostředky  vybudování integrovaných center na využití odpadů a budeme se zde topit sice ve vytříděných, nicméně stále se zvětšujících hromadách odpadů," řekl závěrem Pavol Lukša. Zástupci kraje doufají, že ministerstvo svůj postoj nakonec přehodnotí.
 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů