Pátek, 29. března 2024

ČIŽP OI Plzeň udělila pokutu 1 000 000 Kč za nebezpečný odpad

ČIŽP OI Plzeň udělila pokutu 1 000 000 Kč za nebezpečný odpad

Nezákonné nakládání s nebezpečným odpadem se nevyplácí

Česká inspekce životního prostředí, OI Plzeň, udělila společnosti Železárny Hrádek a.s. pokutu  ve výši 1 000 000,- Kč  za porušení zákona o odpadech tím, že od roku 2005 do června 2007 nakládala s nebezpečným odpadem v zařízení, které nebylo pro tento účel povoleno.

Nebezpečný odpad byl tvořen jemnými prachovými částečkami s mnohonásobně překračujícími limity hodnot olova a zinku. Odpad byl po uvedené období shromažďován na k tomu neurčené betonové ploše ve vzdálenosti 20 metrů od řeky Klabavy, a po výše uvedenou dobu svým roznosem prachu ohrožoval bezprostřední okolí. Takovýto nebezpečný odpad je vhodné soustřeďovat v uzavřených a nepropustných zásobnících a zabránit úniku jeho do okolí. To však v tomto případě zajištěno nebylo.

Navíc tím, že společnost dlouhodobě soustřeďovala tento odpad v zařízení, které nesplňovalo podmínky pro nakládání dané zákonem, bylo do značné míry ohroženo životní prostředí v lokalitě, zejména povrchové a podzemní vody. Negativní dopady může mít i samotný prach uvolňující se z tohoto odpadu do ovzduší. Zákonně nakládat s odpady, či  provozovat zařízení tak, jak ukládá zákon o odpadech je zejména v případě nakládání s nebezpečnými odpady věcí zcela zásadní. Jasné vymezení samotného zařízení (místa), stanovení odpadů, se kterými je možno v zařízení nakládat, jejich vlastnosti a způsob nakládání s nimi, jež jsou schváleny rozhodnutím správního orgánu, jsou důležitým prostředkem pro ochranu životního prostředí a garancí ochrany práv občanů na zdravé životní prostředí.

Akciová společnost Železárny Hrádek se proti  milionové pokutě odvolala k MŽP. To však odvolání  zamítlo a potvrdilo správnost rozhodnutí ČIŽP.

Podle zákona o odpadech bude  pokuta z 50% příjmem obce Hrádek a z 50% příjmem Státního fondu životního prostředí.

V červnu 2007 společnost Železárny Hrádek všechny odpady odvezla.

 

Ivana Awwadová,mluvčí ČIŽP

nebezp.odpad.2

nebezp.odpad.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů