Pátek, 29. března 2024

Na čtrnácti městských částech se informovalo o odpadech

Na čtrnácti městských částech se informovalo o odpadech

Ve dnech 14. – 30. 4. probíhala informační kampaň o odpadech (s důrazem na třízení odpadu) na čtrnácti městských částech: Praha 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 13, 15, 16, 18, 19, 21 a Praha Libuš. Dvojice pracovníků 01/71. ZO ČSOP Koniklec společně se zástupci firmy Pražské služby a.s. byla denně připravena od 10 do 18 hodin odpovídat občanům na jejich dotazy, přesvědčovat je i jejich děti o důležitosti správného nakládání s odpady a zaznamenávat si jejich připomínky a názory.

Společně s informačním stánkem stálo na místě, které vybrala radnice příslušné městské části, popelářské auto a sada barevných popelnic. Jejich zmenšeniny lákaly děti k plnění nejrůznějších úkolů a odpovídání na záludné dotazy. Jiné děti byly do akce zapojeny formou ekoprogramů, které lektoři ČSOP Koniklec prováděli v okolních školách.

A co vlastně nejvíce občany zajímalo?

-         Bioodpad – co tam všechno patří a jak získat „hnědou popelnici“? Do nádoby na bioodpad patří zbytky z kuchyně, např. slupky od zeleniny a brambor, ale ne zbytky jídel, zvláště masa. Také sem patří odpad ze zahrádky, ale ne odpad velkého objemu, jako např. ořezané větve. Rozsáhlý seznam naleznete na webu Pražských služeb. Svoz bioodpadu probíhá už na několika městských částech (Dolní Chabry, Újezd nad Lesy, Klánovice, Běchovice, Koloděje, Šeberov, Hrnčíře)  a dalších mnoha se chystá. Většinou se jedná o okrajové městské části. Pokud máte o tuto službu zájem, kontaktujte Pražské služby a.s. nebo svoji městskou část – zda se bude bioodpad na Vaší městské části svážet závisí totiž hlavně na zájmu občanů.

-         Nápojové kartony – budou i u nás? Pokud na vašem sběrném místě chybí kontejner na nápojové kartony, kontaktujte městskou část. Pokud jeho nepřítomnost nemá nějaký zásadní důvod (nedostatek prostoru apod.), měl by v dohledné době ke žluté zelené a modré popelnici přibýt.

-         Nebezpečný odpad – co s ním? Nebezpečný odpad můžete odevzdat při mobilním svozu nebezpečného odpadu, který probíhá cca 4x do roka. Ušetříte si cestu, protože pracovníci vybírající tento odpad přijedou téměř pře Váš dům. Pokud se Vám na termín mobilního svozu nechce čekat, nebo se Vám nehodí, odvezte nebezpečný odpad na nejbližší sběrný dvůr.

-         Hliník – kde mohu odevzdat drobný Al odpad, jako jsou víčka od jogurtů? Drobný hliníkový odpad můžete odevzdat na Ministerstvu Životního prostředí (Praha 10), v Toulcově dvoře (Praha 15), na VŠE a na radnici Prahy 10. Po dohodě Vám ho vezmou i v některých sběrných dvorech.

Pokud jste nestihli přijít na žádný z infostánků, můžete se svými dotazy obrátit na ekoporadnu ČSOP Koniklec: csop.koniklec.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů