Pátek, 29. března 2024

Černé skládky stojí statisíce

Černé skládky stojí statisíce

Český Krumlov - Odpadkové koše v centru Českého Krumlova hází vodáci pro zábavu do řeky.

Úklid černých skládek, založených na území města, stojí českokrumlovský rozpočet ročně kolem 200 tisíc korun.

Podle vedoucí odboru životního prostředí Vlasty Horákové je černá skládka drobný či větší odpad, ležící mimo kontejnery nebo odpadkové koše. „Černou skládkou je už posekaná tráva, kterou zahrádkář vyhodí za svůj plot na vedlejší pozemek, lednice nebo postel odložené vedle odpadového kontejneru,“ vyjmenovala včera Horáková některé zvláště povedené prohřešky.

Domácí

Zrovna takové objevila v předchozích dnech u garáží na periferii města. Kuriozně několik desítek metrů od třídící linky a sběrného dvora.
„Vždyť nás znáte, my to uklidíme,“ hájili se před Horákovou přistižení hříšníci. Proč to udělali? Jako odpověď následuje zpravidla jen pokrčení ramen nebo nevrlé zabručení pod vousy.

Zvláště v této oblasti blízko třídící linky a psího útulku je neuvěřitelné hnízdiště odpadků i v nedalekém lese. „Rada města tam měla jedno své výjezdní zasedání a na vlastní oči jsme viděli vyhozené baterie z automobilů, odloženou sedací soupravu, elektroinstalační kabely a další odpadky. Tam, v místech sto metrů od sběrného dvora, který je zadarmo!“ Okomentoval rozhořčeně situaci starosta města Luboš Jedlička.

Sběrný dvůr je k dispozici v rámci ročního poplatku občanů za svoz komunálního odpadu i možností odvozu velkoobjemového nebo nebezpečného odpadu. Celkem vydává město na odpadové hospodářství kolem jedenácti a půl milionu korun ročně.

Hosté

Černou skládkou jsou vlastně i odpadky, které pohazují ve města každoročně vodáci. „My jim tam koše dáváme, ale problém je v tom, že do hodiny plavou ve Vltavě. Tím si zpravidla posilují sebevědomí podnapilí turisté. A přivazovat koš na odpadky řetězem ke stromu? To mi připadá v centru města poněkud nedůstojné,“ okomentovala bezradně stav Horáková s tím, že na další místa podél Vltavy se pravidelně rozváží i velké odpadové kontejnery. Většinou bez valného úspěchu.

A řešení? Kromě větší sebekázně několika lidí zbývají ještě pokuty a větší dohled.

„Jenomže to bychom museli mít stovky kamer po celém městě,“ dodal starosta Jedlička. Nejtvrdší možností by byl například zákaz vystoupení vodáků z lodí v centru města.

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů