Středa, 24. dubna 2024

Využívají všechny vedlejší energetické produkty po spalování

Využívají všechny vedlejší energetické produkty po spalování

Dvůr Králové - Použití ve stavebnictví, úspora přírodních surovin a ekologické hledisko – i takto se v současné době hovoří o vedlejších energetických odpadech, které dříve zaplňovaly skládky a úložiště v okolí elektrárny. V loňském roce elektrárna vyprodukovala téměř 95 tis. tun vedlejších energetických produktů (popelovin )a všechny byly 100% využity.

Zákon o odpadech ukládá všem firmám předcházet vzniku odpadů a jejich přednostní využívání. Tento požadavek plní Elektrárna Poříčí a Teplárna Dvůr Králové nad Labem při produkci vedlejších energetických produktů na 100 %. V roce 2007 elektrárna vyprodukovala téměř 95 tis. tun vedlejších energetických produktů (popelovin), což je o 6 tis. tun méně než v roce 2006 a všechny byly 100% využity.

V Elektrárně Poříčí se certifikovaný stabilizát (popílek a směsi s popílkem z fluidních a granulačních kotlů smíchaný se záměsovou vodou) využívá pro tvarové úpravy krajiny na odkališti Debrné. Na odkališti dochází k uzavírání původních naplavených vrstev a k tvarování krajiny s následnou biologickou rekultivaci, což v tomto případě znamená krycí travní porost s postupným řízeným vytvářením remízků s místně přirozenými náletovými dřevinami a keři.

Dále se vedlejší energetické produkty využívají pro stavební účely a do vytěžených důlních prostor.

Velké možnosti využití vedlejších energetických produktů z provozu fluidních kotlů představuje certifikovaný výrobek „Popílek a směsi s popílkem pro násypy a zásypy pro ostatní stavby mimo stavby pozemních komunikací“. Tento výrobek splňuje i velmi přísné podmínky ekotoxikologic­kých testů.

V Teplárně Dvůr Králové se certifikovaný popílek, škvára a struska z granulačního kotle a z roštových kotlů využívají pro stavbu hrází na odkališti.

Dále se vedlejší energetické produkty ukládají na odkaliště s možnosti využití jako popílek a směsi s popílkem pro konstrukční vrstvy vozovek.

„Celkově lze tyto činnosti v obou lokalitách hodnotit z ekologického pohledu velmi příznivě. Vedlejší energetické produkty nahrazují přírodní suroviny, snižují jejich těžbu a tím přispívají ke zmírňování ekologického zatížení krajiny.“ upřesňuje Jaroslav Kužel, ředitel Elektrárny Poříčí a Teplárny ve Dvoře Králové nad Labem

Denně vyrobí elektrárna Poříčí v průměru 2160 MWh elektrické energie a ročně dodá 1 350 TJ tepelné energie. Zároveň disponuje celkovým teplárenským výkonem 294 MWt. Ročně dodá prostřednictvím své parní sítě o délce 61 km a horkovodní sítě o délce 40 km teplo do 1800 odběrných míst v Trutnově a blízkém okolí.

Teplárna ve Dvoře králové nad Labem vyrobí denně v průměru 50 MWh elektrické energie (v topné sezóně) a ročně dodá 570 TJ tepelné energie. Zároveň disponuje celkovým teplárenským výkonem 123 MWt. Ročně dodá prostřednictvím své parní sítě o délce 18,5 km a horkovodní sítě o délce 3,5 km teplo do 350 odběrných míst ve Dvoře Králové nad Labem a okolí.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů