Pátek, 19. dubna 2024

Z webu brněnského občana, jež chtěl umístit někde v Brně 5 kbelíků suti.

Velmi kritický článek brněnského občana k systému sběru odpadů v Brně.

Z webu brněnského občana, jež chtěl umístit někde v Brně 5 kbelíků suti.

Tyto stránky vznikly na základě mé zkušenosti se snahou umístit 5 kbelíků suti v sobotu 3.5.2008 ráno do systému sběru komunálního odpadu v Brně.

Vyrazil jsem do sběrného střediska společnosti SAKO a.s. na Vaňkově náměstí, domnívaje se že za 5 minut budu zpět doma. Překypující kontejnery prakticky všeho separovaného odpadu ihned po otevření sběrny nevěstily nic dobrého. Služba dvora ode mě odebrala pouze kovové trubky a drobné dřevo a kbelíky se sutí mi odmítla vzít s tím, že mají plný kontejner. Trochu naštván, ale ještě pln elánu občana třídícího odpad a toto učíc od mala své děti vybral jsem se na radu obsluhy sběrny do dalšího nejbližšího střediska na ulici Veveří, tam mi to prý určitě vezmou. Starší syn sedíc v autě byl u toho a tak jsem mu chtěl předvést jak to funguje a jak uděláme pro tu naši modrou nebo zelenou planetu dobrý skutek a investujeme do ní pár kaček z rodinného rozpočtu a dojedeme se sutí pár kilometrů. V polovině dubna jsem za svoji rodinu zaplatil za ukládání odpadu nemalou částku 2500 Kč a tak stále doufaje že mám-li předplacenu nějakou službu bude mi tato i poskytnuta. Do tohoto sběrného dvora jsem se ani nedostal , již před vjezdem jsem byl zastaven obsluhou, která mě uvítala k mému úžasu slovy suť od Vás nevezmu. Kontejner v povzdálí byl sice trochu prázdnější než na Vaňkově náměstí, ale podle obsluhy byl plný. To už jsem trochu přestal ovládat svoje nervy, nicméně se zeptal na další nejbližší sběrný dvůr. Ten měl být na ulici Sochorova, tam ale neberou prý suť, takže další bylo na ulici Plynárenská. Což už pro mě byla destinace na „opačném konci Brna“ i sem jsem zajel , zde naopak neměli kontejner na suť vůbec, v pátek ho prý odvezli, avšak už nedovezly. Zde nám už došli všechny síly a snaha hledat další sběrný dvůr kde by nás už nemohlo snad nic překvapit, protože všechny varianty snad už byly vyčerpány. Kyblíky jsem nakonec předal společnosti SAKO avšak nemohu říct, že bych byl jejich spokojeným zákazníkem, a že pokud bych si mohl zvolit tuto službu svobodně u jiné společnosti , rozhodně bych SAKO nevolil. Rád zaplatím za služby, ale za služby které fungují. Obsluha těchto středisek by se mohla trochu chovat k příchozímu občanovi jako k zákazníkovi , který si je platí a ne jako k dotěrnému hmyzu, který si dovolí v sobotu po ránu přijít uložit odpad. Rozhodně společnost SAKO na svých www připouští možnost, že obsluha může odmítnout odpad, ale zároveň má doporučit nejbližší místo, kde je možné odpad uložit. To se v mém případě STALO-NESTALO - postupně jsem objížděl všechna střediska. Co tak doporučit - ověřit to nejbližší s volným kontejnerem ?

 Jak to rychle a efektivně napravit - jednoduše.

Existuje vysoce efektivní způsob jak zajistit okamžité fungování systému.

Doveze-li platící občan do sběrny jakýkoliv separovaný odpad v oné sběrně vybíraný, avšak obsluha ho odmítne přijmout, pak jej oficielně uloží na zem a odpovědní lidé tj. magisterští úředníci z odboru životního prostředí, námi volení zástupci z radnic a představitelé vedení SAKO a.s. a z dozorčích orgánů přijdou tento odpad osobně naložit do časem dovezených prázdných kontejnerů. Jsem přesvědčen, že systém třídění odpadu v Brně by začal fungovat během jednoho týdne a že situace, která se stala mě tuto sobotu by se už nikdy v budoucnu nikomu nenastala. Bohužel morálka a politická zodpovědnost v této zemi je na mizerné úrovni a politici mají plnou „hubu“ ekologie , ale skutek utek. Navíc kromě mnou vynaložených 2500 Kč ročně za ukládání odpadu jsou z daní nás všech vynakládány neskutečné finanční prostředky ze státního rozpočtu, fondu životního prostředí a jiných na reklamní kampaně typu „Třiďte odpad“ zcela zbytečně. Obyčejní lidé totiž odpad dávno třídí, to jen politici zaspali dobu a možná i tak trochu soudí sami podle sebe. Bohužel z následující fotogalerie pořízené v jeden jediný den na trase Vaňkovo náměstí – Veveří je patrné že není vytříděný odpad kam ukládat. A to v Brně na radnici sedí již skoro 2 roky ZELENÍ a situace v ukládání tříděného odpadu se spíše zhoršila. Počet kontejnerů zůstává a počet třídících občanů roste.

Na závěr něco trochu pozitivního. S vývozem popelnic od domu jsem naprosto spokojen a nemám co bych ji vytknul. Přestože bydlím v ulici , kde parkují auta a popelářský vůz často nemůže projet a nakonec musí třeba vycouvat, popelnice jsou vždy vyvezeny. Tato část SAKO tedy funguje.

 

Třídění odpadu v Brně patří snad k nejhorším v republice, kdekterá malá vesnička má dnes již plně funkční systém.

 

 

Vaňkovo náměstí - kontejnery přetékají úplně se vším mimo železa

 

 

Suť a dřevo – přeplněno

 

Skládka – přeplněno

 

Spalitelný odpad – přeplněno

 

Na označení provozovny chybí zákonné údaje – IČO a odpovědný vedoucí – asi vědí proč

 

Tady už to někdo vyřešil, já to nebyl

 

ul. Lechova – i plasty by se daly třídit, kdyby bylo je kam dát.

Kontejner překypuje a otevírá se

 

Ani papír zde neumístíte

 

ul.Březinova – opět přeplněný kontejner na papír

ul. Veveří opět prakticky vše přeplněno

 

Kontejner na suť uprostřed - přeplněn

 

ani sem už toho nikdo moc nedá

papír také už nelze dovézt

na dohled od tohoto dvora sídlí výběrčí nefunkční služby a úředníci

Co nato politici - opravdu si myslí, že my obyčejní občané nechceme třídit odpad?

 

Přeplněné kontejnery myslím svědčí o opaku, jen úředníci, politici a monopolní firmy k tomu určené to nějak nezvládají !

 

Zdravím brněnské Zelené, ale i Bursíka. Chlapci být EKO je sice módní, ale zamyslete se nad sebou! Zdravím též předsedkyni dozorčí rady fy saky pí Ing.Drápalovo (SZ) a pana Vlašína. Něco hlásáte  a něco jiného děláte.

ZDROJ:www.tridteodpad.webnode.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů