Středa, 24. dubna 2024

Na Ekologických veletrzích v Brně se představí Šrotozemšťan

Na Ekologických veletrzích v Brně se představí Šrotozemšťan

Zajímavou atrakcí na výstavišti bude instalace „Šrotozemšťanů“. Jedná se o sochy z vysloužilých elektrozařízeních. Akci organizuje nezisková společnost ASEKOL, která se zabývá odběrem a recyklací elektrozařízení.

Podle směrnic EU by měla Česká republika  v roce 2008 zpětně odebrat a recyklovat čtyři kilogramy vysloužilých elektrozařízení na osobou, jinak hrozí, že společenství udělí republice sankce. Míra sběru rok od roku roste, například oproti roku 2006 zaznamenal ASEKOL zvýšení sběru o 58 procent. Loni v průměru ale odevzdal každý občan jen přibližně 3 kilogramy elektrospotřebičů.  „Abychom zvyšovali objem sběru starých spotřebičů, budeme pokračovat v osvědčené cestě. Tedy v komplexním informování občanů a zvyšování počtu sběrných míst. Základem sběrné sítě jsou sběrné dvory a proto budeme i nadále intenzivně spolupracovat s městy a obcemi. Stejně jako v minulosti se zaměříme na sběr drobných elektrozařízení, která mnohdy bohužel končí v popelnicích,“ řekl Jan Vrba z organizace ASEKOL.

Významnou osvětovou aktivitou této organizace byla loni celorepubliková zábavně vzdělávací road-show „Nakrmte Šrotozemšťana“, která se uskutečnila v jedenácti krajích. V rámci této akce „vyrostly“ dinosauři ze spotřebičů, jenž dodali občané. ASEKOL dále v rámci pilotního projektu instaloval speciální kontejnery na sběr malých elektrospotřebičů do Kladna a malých obcí ve Středočeském kraji. Do pražských škol umístil sběrné nádoby  na elektrické hračky. „Lidé jsou ochotni třídit odpad, pokud je to pro ně pohodlné. Dokladem toho jsou výsledky ve sběru plastů, papíru či skla  Musíme jim však poskytnout vhodné podmínky – ke sběrným nádobám nesmějí mít daleko,“ uvedl Vrba. 

Zdroj: www.asekol.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů