Čtvrtek, 25. dubna 2024

Černá skládka hyzdí národní park

Černá skládka hyzdí národní park

Hnanice - Bezohledný člověk vyhodil více než padesát starých pneumatik do lesa v Národním parku Podyjí. Letos jde už o druhou skládku v parku. Případ řeší policie.

Hromady starých gum si už minulý týden ve čtvrtek odpoledne všiml důchodce z nedalekého Šatova, který do parku často chodí.

„Tu hromadu jsem objevil na státní svátek odpoledne. Chtěl jsem to ohlásit na obecní úřad, ale nikdo tam nebyl ani v pátek,“ řekl v pátek Jan Svoboda.
Starosta Hnanic tvrdí, že jde o již druhou letošní černou skládku v podobné lokalitě.

„První černou skládku jsme likvidovali nedávno na jaře kousek do místa, kde jsou teď pneumatiky. Odpad, mezi kterým byla i stará televize a také pneumatiky, jsme sami odvezli,“ zlobil se Jiří Musil.

Nyní získal informace o nové, větší skládce pneumatik.

„To je neuvěřitelné. Jenomže tohle je opět na pozemku parku, takže si to musí odklidit správa parku. My už jsme to jednou uklízeli, ale je to opravdu jejich starost,“ dodal Musil.

Krátce po oznámení černé skládky se na místo dostavila policejní hlídka. Muži zákona vyslechli oznamovatele a obhlíželi místo skládky.

Uklidí to park
Pokud policisté pachatele najdou, budou po něm chtít pracovníci parku náhradu škody.
O černé skládce se rychle dozvěděli také lidé ze správy parku. „My už o skládce také víme. Naštěstí nejde o odpad, který se rychle rozkládá nebo znečišťuje půdu a okolí. Hned příští týden se pustíme do její likvidace,“ potvrdil pracovník Správy národního parku Podyjí Jan Kos. Dodal, že černé skládky jsou na jaře poměrně časté.

„Pravidelně vedení obcí na skládky upozorňujeme. Že by ale někdo sypal odpad přímo do parku, to není příliš časté,“ upřesnil Kos.
Naposledy vyšetřovali policisté skládku pneumatik vloni u Miroslavi. Pokud policie pachatele najde, hrozí mu až padesátitisícová pokuta

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů