Pátek, 19. dubna 2024

Vysloužilé elektrospotřebiče sbírá už stovka škol

Vysloužilé elektrospotřebiče sbírá už stovka škol

Praha - Do ekologického projektu neziskového kolektivního systému Elektrowin „Ukliďme si svět!“ se už zapojila zhruba stovka základních  a středních škol z celé České republiky.

 

Jejich žáci a studenti odložili do speciálních sběrných košů s výměnnými vložkami více než dvě tuny vysloužilých elektrospotřebičů, větší zařízení, která děti většinou dopravily do škol s pomocí rodičů, se shromažďovala například na školních dvorech.

 

K nejaktivnějším v realizaci tohoto projektu, do nějž se školy zapojovaly od začátku dubna, Základní škola Křivoklát nebo Střední škola podnikatelská a VOŠ ze Zlína. Podobně jako dalším školám jim už po pár dnech přestala stačit kapacita dodaných sběrných košů, takže musely objednat prostřednictvím Elektrowinu odvoz spotřebičů.

 

„Aktivitu, jako je projekt „Ukliďme si svět!“, vítáme jako ukázku řešení konkrétní ekologické problematiky v praxi, jako vhodný obsahový nástroj k podpoře školních vzdělávacích programů, nebo i jen jako alternativní formu sdělení pro žáky a studenty,“ uvedl ředitel Odboru organizačně správních činností a dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR Petr Špirhanzl.

 

Ekologický projektUkliďme si svět!“ vychází z myšlenky zapojit děti a mládež ještě více než dosud do zpětného odběru vysloužilých elektrozařízení. Jejich učitelé měli možnost dovědět se víc o této problematice při seminářích, které pro ně odborníci z Elektrowinu uspořádali v průběhu dubna a května během krajských kol soutěže Eurorebus.

 

Soutěž Eurorebus je mezi žáky základních i studenty středních škol velmi oblíbená, což potvrzuje velký zájem o její nynější už 13. ročník. Elektrowin se stal partnerem této soutěže, do projektu „Ukliďme si svět!“ se vesměs zapojily školy, které v Eurorebusu tradičně soutěží.

 

 „Systematizované informace o nutnosti organizovaně likvidovat vysloužilé spotřebiče z domácností v atraktivní formě zakomponované do systému výuky – to uvítá každý progresivně uvažující vyučující,“ dodává Petr Špirhanzl.

 

 

 

Elektrowin, a. s., byl založen 25. května 2005 jako provozovatel kolektivního systému, zajišťujícího oddělený sběr, zpětný odběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Zaměřuje se na velké a malé elektrospotřebiče a elektrické a elektronické nástroje. Společnost je koncipována jako nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů. Prostřednictvím více než 500 sběrných dvorů ve 380 městech, téměř 1600 provozoven posledních prodejců a mobilních svozů zajištěných ve více než 3780 obcích smluvně pokrývá přes 85 % obyvatel ČR.

Pro bližší informace prosím kontaktujte:

Taťána Pokorná, Elektrowin, e-mail tana.pokorna@elektrowin.cz

Květa Hrubešová, Omne bonum, e-mail hrubesova@omnebonum.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů