Pátek, 19. dubna 2024

Ze Sosnové – Ramše odvezly německé úřady poslední kamiony nelegálně navezených odpadů

Ze Sosnové – Ramše odvezly německé úřady poslední kamiony nelegálně navezených odpadů

Areál v Sosnové-Ramši byl poslední nevyřešenou lokalitou s uloženým nelegálně dovezeným odpadem ze SRN. Vrácením těchto odpadů zpět do Německa uzavřelo MŽP případy nelegálního dovozu odpadů na naše území z přelomu let 2005/2006.

Nakládka nelegálně dovezených plastových odpadů a jejich zpětný odvoz do SRN z bývalého zemědělského objektu v Sosnové-Ramši byly zahájeny 6. března 2008. Včera, 15. 5. 2008, byl odvozem posledního kamiónu tento proces ukončen. Ze Sosnové-Ramše bylo do SRN odvezeno veškeré množství, tj. 1 804 tun plastových odpadů a areál byl německou stranou vyčištěn a předán vlastníkovi pozemku, Pozemkovému fondu ČR.

Odvoz odpadů ze Sosnové-Ramše byl Ministerstvem životního prostředí projednán s úřady v pěti německých spolkových zemích: Bádensku-Württembersku, Bavorsku, Brandenbursku, Sasku a Sasko-Anhaltsku. Vzhledem k náročnosti celé akce Ministerstvo životního prostředí spolupracovalo i se šesti českými úřady, které se podílely na dozoru nad nakládkou a zpětným odvozem odpadů, a to s Českou inspekcí životního prostředí, která celý dozor organizovala, dále s Celním úřadem Česká Lípa, Policií ČR, Krajským úřadem Libereckého kraje, Městským úřadem Česká Lípa a Pozemkovým fondem ČR.

Také v ostatních případech masivních nelegálních přeprav odpadů ze SRN z přelomu let 2005/2006 Ministerstvo životního prostředí vždy projednalo jednotlivé kauzy s dotčenými příslušnými orgány německých spolkových zemí, v jejichž jurisdikci působili němečtí odesílatelé odpadů, a po zdlouhavém a obtížném vyjednávání s nimi uzavřelo dohody o zpětném vrácení odpadů. Jednalo se o tyto případy, vytipované Českou inspekcí životního prostředí:

Libčeves: do SRN bylo odvezeno 2 095 tun plastových a textilních odpadů, český podíl textilních odpadů, uložených na skládku CELIO, a.s., Litvínov, činil pouze 187 tun. Odvoz ukončen 4. 9. 2006.

Lahovičky: do SRN bylo odvezeno veškeré množství, tj. 325 tun odpadů. Odvoz ukončen 13. 2. 2007.

Studánka u Aše: do SRN bylo odvezeno veškeré množství, tj. 81 tun odpadů. Odvoz ukončen 24. 4. 2007.

Milovice: do SRN bylo odvezeno veškeré množství, tj. 1 225 tun odpadů. Odvoz ukončen 5. 12. 2007.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů