Čtvrtek, 28. března 2024

Příležitost pro přírodu – zpracování odpadů pyrolýzou

Trend trvalého nárůstu množství odpadu vyžaduje vývoj technologií, které umožňují další využití odpadu na produkty s vysokou přidanou hodnotou.
Příležitost pro přírodu – zpracování odpadů pyrolýzou

Jednou z těchto technologií je pyrolýza. 

Technologie vyvinutá členy klastru ENVICRACK v rámci řešení projektu „Pyrolýzní zpracování tříděného odpadu za účelem kombinované výroby tepla a elektrické energie“ je vhodná pro průmyslové nasazení v místech, kde je potřeba řešit problém s likvidací různých druhů odpadu v souladu s principy udržitelného rozvoje.  Pyrolýzní zpracování odpadu tak může tvořit část technologického řetězce v projektech respektujících požadavky konceptu průmyslové symbiózy.

Výstupem z pyrolýzy jsou cenné suroviny, jako jsou pyrolýzní plyn, olej a koks, vhodné pro další chemické zpracování, např. pro výrobu vodíku. Pyrolýzní plyn je možné využít jako palivo v kogeneračních jednotkách pro výrobu elektrické energie.

PYROMATIC je název pro technologii pyrolýzy, která je koncipována jako modulární a její kapacitu lze přizpůsobit podmínkám, ve kterých bude nasazena. Například technologie PYROMATIC navržena pro použití v Ostravě Vítkovicích disponuje kapacitou zpracování odpadu v množství 19 000 t/rok. Tomuto množství odpovídá instalace kogenerační jednotky o výkonu 1,5 MWh.

U založení klastru ENVICRACK v r. 2005 stál lídr klastru, akciová společnost Arrow Line. Z původních 15 členů se rozrostl počet na dnešních 26 členů. Posláním klastru ENVICRACK  je  podpora konkurenceschopnosti jeho členů. Spolupráce průmyslové sféry a Vysoké školy báňské – Technické univerzity v Ostravě a realizované aktivity v rámci klastru ENVICRACK jsou příkladem dobré praxe spolupráce průmyslové sféry a univerzity.

Petr Nemeth

Družstvo Envicrack

ul. 1. máje 34/120, blok C

703 00 Ostrava – Vítkovice

www.envicrack.cz

TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM FONDEM PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ A MINISTERSTVEM PRŮMYSLU A OBCHODU

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů