Pátek, 19. dubna 2024

Úložiště jaderného odpadu už Cejlští viděli - ve Švédsku

Úložiště jaderného odpadu už Cejlští viděli - ve Švédsku
Celkem čtyři dny včetně náročného cestování strávili dva obyvatelé Cejle ve Švédsku. Přesvědčili se, jak funguje úložiště vyhořelého jaderného paliva, o jehož realizaci se uvažuje také v okolí Rohozné.

 "Úložiště je dosud ve zkušebním provozu, žádný jaderný odpad tam zatím uložen není," popisuje měsíc staré zážitky návštěvnice skandinávské země Marie Štroufová. Doplňuje, že vše, co se veřejnosti ukazuje, vypadá stoprocentně pozitivně.

 Sama se ale nedomnívá, že by byla nějakým způsobem ohrožena bezpečnost Seveřanů. "Štoly se nachází zhruba 400 metrů pod zemí. Zkouší se také různé technologie uložení," vzpomíná si ještě.

 Obyvatelé Cejle před časem v referendu výstavbu úložiště jednoznačně odmítli. Starostka Dana Poláčková se nedomnívá, že by na základě zkušeností dvou lidí obec dřívější stanovisko k této otázce mohla přehodnotit.

 "Na úložiště se jeli podívat lidé, kteří zastávali na tuto stavbu spíše pozitivnější názor," zdůvodňuje. Štroufová nicméně naznačila, že po zkušenostech ve Švédsku o vybudování úložiště na Rohozensku také nestojí.

Zdroj:Jihlavské noviny - Vysočina
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů