Čtvrtek, 28. března 2024

Ve F. Lázních zřejmě nebudou místní obyvatelé platit za odpad

Ve F. Lázních zřejmě nebudou místní obyvatelé platit za odpad

Františkovy Lázně (Chebsko) - Obyvatelé Františkových Lázní nebudou zřejmě muset od července platit za svoz komunálního odpadu. Vedení města navrhuje, aby obyvatelé s trvalým bydlištěm ve Františkových Lázních měli tuto službu zdarma. Město to bude stát dva až tři miliony korun ročně, řekl dnes ČTK starosta Ivo Mlátilík. Návrh ještě musí schválit zastupitelstvo.

Františkovy Lázně nezavedly jako jiná města paušální místní poplatek, ale lidé platí za velikost odpadové nádoby a četnost svozu. Například odvoz nádoby o objemu 120 litrů jednou za 14 dní stojí čtvrtletně asi 250 korun.

"Chceme pomoci místním lidem. I tak je už dost zatěžují všechny poplatky u lékaře, zdražování vody nebo energie. To změnit nemůžeme, ale například cenu za svoz odpadu ano," uvedl Mlátilík.

Příjmy za svoz odpadu od obyvatel má nyní město kolem dvou milionů korun. Podle Mlátilíka je možné, že se po zrušení platby za svoz přihlásí i lidé, kteří dosud chtěli šetřit a popelnici si neobjednali. "Zároveň tím také ztratí důvod, proč odpadky sypat do popelnice sousedovi nebo je vozit na černou skládku," míní Mlátilík.

Celkový dopad na městský rozpočet by tak měl být dva až tři miliony korun ročně. "Hospodaříme dobře, takže na to máme. Vyzkoušíme tenhle systém například na rok a uvidíme, jaké budou výsledky," uvedl starosta. Osvobození od platby za odpad by se ale netýkalo podnikatelských subjektů nebo obyvatel, kteří ve městě nemají trvalé bydliště.

Vedení města chystá i další výhody pro místní obyvatele. Pokud návrh projde zastupitelstvem, mělo by město zpětně hradit matkám poplatky spojené s pobytem v nemocnici při porodu. "Je hrozné, že sotva se dítě narodí, je dlužníkem. Chceme matkám tyto poplatky vracet jako sponzorský dar města," doplnil Mlátilík.

Už loni město nabídlo seniorům nad 70 let zdarma předplacené čipové karty na autobus, aby mohli zajet do Chebu k lékaři. Karta s dobitým kreditem na 200 korun přijde město na 280 korun. Starších 70 let je přitom ve Františkových Lázních přes 500. Ne každý ale této možnosti využil.

Pavel Peňás

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů