Čtvrtek, 28. března 2024

Recyklace PC pro světlejší zítřky

Recyklace PC pro světlejší zítřky

ASUSTeK Computer Inc. (ASUS), přední dodavatel kompletních 3C řešení, vyhlásil společně s firmou Intel a s řetězcem Tsann Kuen Enteprise plán enviromentálního programu pod názvem „Recyklace PC pro světlejší zítřky“. Ten má ukázat, že IT průmysl ve snaze pomoci životnímu prostředí převzal iniciativu voblasti sběru a recyklace starých notebooků, počítačů a LCD monitorů.

Podle průzkumu Greenpeace bylo v roce 2004 na celém světě vyprodukováno 20 – 50 milionů tun elektronického odpadu. To odpovídá celkovému objemu odpadu, který vyprodukuje Tchaj-wan během následujících 2 až 6 let. Je tedy více než zřejmé, že nevhodná likvidace IT odpadu může způsobit nenapravitelné škody na životním prostředí Země.

Green ASUS, přední ekologicky šetrná IT značka
ASUS se snaží být pro ostatní příkladem tím, že převzal průmyslovou odpovědnost a prokázal dobrou vůli vůči společnosti jako takové. S firmou Intel a s dalšími neziskovými organizacemi utvořil uskupení s cílem realizovat projekt „Recyklace PC pro světlejší zítřky“.

„Zdůrazňování ekologické problematiky a přispívání společnosti jsou základními hodnotami společnosti ASUS,“ uvedl Jonney Shih, předseda společnosti ASUS. Také zmínil: „Svými čtyřmi hlavními zásadami, tedy „zeleným“ designem, „zeleným“ zásobováním, „zelenou“ výrobou a „zeleným“ marketingem, se společnost ASUS snaží neustále posilovat svůj enviromentální postoj a prodloužit životní cyklus výrobků prostřednictvím recyklace, čímž přispěje k ochraně životního prostředí.“

Nejenže společnost ASUS začala z produkcí bezolovnatých produktů dříve, než byla schválena směrnice EU RoHS, ale také vytvořila certifikaci Green ASUS, která dosahuje vyšších standardů, než jaké má tržní unie. Tato certifikace zaručuje, že produkty ASUS jsou podrobeny přísné kontrole, počínaje designem a zásobováním přes výrobu až po marketing. Tyto vysoké nároky pomohly společnosti ASUS získat potvrzení organizace Oekom (evropská organizace ochrany životního prostředí) v enviromentálním hodnocení pro IT a počítačové periferie, a také získat prvenství v oblasti ochrany životního prostředí v elektronickém průmyslu pro rok 2007.

„Správná firemní odpovědnost vůči společnosti je jednou ze základních hodnot společnosti Intel. Kromě vývoje procesů pro výrobu bezolovnatých a bezhalogenových produktů se naše společnost snaží soustředit na využití recyklovaných materiálů i na ochranu vodních zdrojů. Současně se také neustále snažíme vylepšovat konstrukci produktů, jako příklad uveďme například 45nm high-k gate technologii výroby procesorů, které jsou výkonnější a energeticky účinnější,“ sdělil Jason Chen, oblastní manažer společnosti Intel pro Tchaj-wan. „Navíc je toto počínání v souladu se slibem Intelu, jímž se spolu s dalšími špičkami průmyslu zavázal k ekologickému plánu „Climate Savers Computing Initiatives plan“, který detailně řeší problematiku vývoje standardů pro energeticky účinné počítačové komponenty. Práce se společností ASUS na jejím projektu „Recyklace PC pro světlejší zítřky“ je skvělou příležitostí, jak rozšířit dlouhodobý závazek společnosti Intel k ochraně životního prostředí a jak překlenout digitální mezeru na Tchaj-wanu.“

„Tsann Kuen zastává politiku aktivní ochrany životního prostředí, a to skrze platformu 3C (elektronika), u které se zasazuje o úsporné a ekologicky šetrné programy,“ řekl Jerry Yen, generální manažer společnosti Tsann Kuen Enterprises. A dodává: „Doufáme, že našim letošním programem „akce žádný uhlík“ (0 carbon action) povzbudíme zákazníky k tomu, aby přispívali k ochraně životního prostředí nákupem ekologicky šetrného zboží.“

Ekologické produkty pro masový trh
Společnost ASUS, ve snaze nabídnout zákazníkům širší výběr „zelených“ produktů, které by se staly každodenní součástí jejich života, provádí dlouhodobé výzkumy ekologických produktů. Proto nabízí zelené produkty jako základní desky, laptopy nebo LCD monitory s certifikátem Green ASUS, který značí velmi náročný enviromentální standard.

ASUS EPU ušetří až 80,23 % energie CPU
Nová jednotka EPU, vyvinutá společností ASUS, představuje první hardwarový IC ovladač pro úsporu energie na světě. Tato inovativnítechnologie napájení digitálně monitoruje a automaticky jemně dolaďuje napájení procesoru s vylepšenou účinností VRM, a tak dokáže snížit spotřebu při jakékoliv zátěži až o 80,23 %. Jinými slovy, jedna základní deska s EPU může ušetřit 33 000 wattů elektrické energie po jednom roce nepřetržité činnosti, což představuje omezení emisí CO2 o zhruba 20,7423 kg. Pokud by bylo vydáno 10 miliónů základních desek s technologií EPU, emise CO2 by mohly být redukovány až o 207 000 tun ročně. To je v podstatě ekvivalent více než 17,2 milionu stromů, přičemž by každý z nich během jednoho roku spotřeboval 12 kg CO2.

LCD Monitor ASUS VK192S s certifikátem Energy Star pro úsporu energie
Výběr materiálu, výroba a marketing LCD monitoru ASUS VK192S přísně odpovídá standardu pro ochranu životního prostředí — Green ASUS. Nejenže je VK192S ekologicky šetrný, ale je také vybaven exkluzivní technologii kontrastu ASCR a inteligentní technologii Splendid Video, a proto poskytuje výborný kontrast 4000:1 a intenzivní barvy. Nechybí zabudovaná kamera, mikrofon a reproduktory. Navíc tento monitor vyhovuje certifikátu Energy Star.

Bambusové notebooky ASUS S6/U6: Pokrokové využití přírodních materiálů
Mnoho lidí si myslí, že technika bude navždy spojena s materiály, jako jsou plasty, cement nebo kov, a že ji nelze snadno recyklovat. V přírodě je bambus, díky svému jedinečnému, na dotek povrchu příjemnému povrchu a své osvěžující vůni, ztělesněním jednoho z elementů laskavosti ducha přírody. V čínské kultuře je bambus symbolem čisté moudrosti, která provází duši na cestě říší estetiky. Je to právě tato poetická kvalita bambusu, která učarovala inženýrům společnosti ASUS. Ti vybrali tento alternativní materiál k produkci notebooků ASUS S6/U6, které tak vyvolají dosud nebývalý pocit při pohledu i doteku.

Green Design je velmi důležitou součástí oddělení výzkumu a vývoje společnosti ASUS. „Výběr bambusu jako alternativního materiálu v mnoha ohledech pomůže životnímu prostředí,“ řekl Mitch Yang, manažer divize designu ASUS. A dodává: „Nejen že je tento přírodní materiál velice atraktivní, ale současně bude uživatelům připomínat snahu o ochranu životního prostředí.“

Servery ASUS RS160-E5 sníží energetickou ztrátu až o 45 %
Server ASUS RS160-E5, se svým 80 certifikovaným napájením a inovativním Green designem, nabízí zákazníkům několik „zelených" a energeticky úsporných řešení. ASUS Green design servery jsou dodávány s úsporným systémem napájení, který je schopný zlepšit energetickou účinnost, zmenšit únik tepla a snížit energetické ztráty až 45 %. Kromě toho, že tyto servery zabraňují energetickým ztrátám, jsou také energeticky velmi účinné. Potřebují proto mnohem menší příkon a podílejí se tak na snížení nákladů na energii. Například celkový příkon datového centra o velikosti 1 kW by mohl napájet o přibližně 15 % více Green design serverů s napájením 80 .

Technologie ASUS PIKE(Proprietary I/O Kit Expansion): Flexibilní úložné rozhraní
Servery ASUS svým uživatelům nabízí, co se kapacity týče, ty nejlepší možnosti. Server RS160-E5 obsahuje exkluzivní ASUS SAS upgrade kit s flexibilní možností úložišť. Na výběr je model PIKE 1064E SAS (s integrovanou podporou RAID 0, 1, 1E) nebo PIKE 1078 SAS RAiD (s podporou hardwarového RAID 0, 1, 5, 6), což jsou samostatné moduly, které poskytnou všem zákazníkům vícenásobné I/O řešení a žádným způsobem neomezí možnosti dalšího rozšíření.Tímto jsou ušetřeny náklady zákazníků a současně se snižuje spotřeba materiálu, tedy množství budoucího IT odpadu.

Stolní PC ASUS ES5000: Tichý, flexibilní a energeticky úsporný
Oproti jiným objemnějším řešením, která vyžadují 200W napájení, je konstrukce desktopu ASUS ES5000 menší, aby bylo dosaženo úspory materiálu. S procesorem Intel, který zaručuje efektivní využívání energie, je ES5000 malý velikostí, ale velký výkonem. Tento desktop odpovídá certifikaci Energy Star a vyžaduje pouze 2,7 W na hodinu práce. Je vybavený exkluzivní technologií ASUS Al Gear 2, která nejen že snižuje provozní hluk, ale současně přináší výjimečnou úsporu energie při nízkém zatížení systému.

Recyklace starých produktů pro charitu
Přestože jsou 3C produkty stále vylepšovány, pořád schází podmínky pro jejich recyklaci. Přesně proto iniciovala společnost ASUS na Tchaj-wanu první Green design systém, pro snadné opětovné použití, snadnou recyklaci a snadné rozložení, a je tak v souladu se směrnicí Evropské Unie pro Nakládání s použitým elektrickým a elektronickým zařízením (WEEE). Tento projekt se snaží zvýšit možnosti opětovného použití a recyklovatelnost produktů pečlivým výběrem jejich materiálů a snadně rozložitelnou konstrukcí. Společnost ASUS proto silně hájí činnosti spojené s nakládáním s produkty, které již zákazníkům dosloužily. Od září 2006 mohou zákazníci ve Spojených státech zdarma recyklovat notebooky ASUS. Společnost ASUS je velmi hrdá na to, že jako první tchaj-wanská firma přebírá širší výrobní zodpovědnosta bezplatně vybírá své vysloužilé produkty zpět.

Projekt „Recyklace PC pro světlejší zítřky“ motivuje zákazníky slevovými kupony, které obdrží za každý odevzdaný počítač, notebook nebo monitor ve speciálních sběrnách, jako je ASUS Royal Club, řetězec Tsann Kuen 3C a DT recykle. V těchto sběrnách jsou přijímány produkty všech značek, a ty, které jsou ještě použitelné a plně funkční, jsou věnovány na charitativní účely. Nejen že se tak zmenší obavy z elektronického odpadu, ale také se tím pomůže vysloužilým přístrojům, aby našly nové majitele, kteří by si je jinak nemohli dovolit. Jeden program tak má hned několik výhod. Společnost ASUS doufá, že tímto krokem posílí obecný zájem a účast jednotlivců, společností i neziskových a státních organizací v tomto projektu. Cílem není jen pomoc méně šťastným lidem, ale také „zelenější“ Země pro všechny.

http://www.tv-pc-novinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů