Středa, 24. dubna 2024

Vláda schválila návrh zákona o nakládání s těžebním odpadem

Vláda schválila návrh zákona o nakládání s těžebním odpadem

Vláda dnes schválila návrh zákona o nakládání s težebním odpadem, který vypracovalo ministerstvo prumyslu a obchodu. Informuje o tom vládní server. Nový zákon má podle MPO do ceského právního rádu zapracovat smernici EU týkající se odpadu pocházejících z težebního prumyslu. Smernice stanovuje požadavky na ukládání odpadu vzniklých pri težbe nerostných surovin tak, aby nebylo ohroženo životní prostredí a lidské zdraví. Návrh musí ješte projednat parlament a podepsat prezident.

 "Nová právní úprava stanovuje požadavky na provoz nekterých stávajících odvalu a odkališt. Jedná se o úpravu, která má rešit režim ukládání tech nerostných hmot a zemin, pro které není v soucasné ani v dohledné dobe další využití a musejí proto být ukládány takovým zpusobem, který neohrožuje životní prostredí," rekl CTK mluvcí MPO Tomáš Bartovský.

Stejný požadavek podle nej platí i pro sanaci a rekultivaci techto úložných prostor. "V prípade odkališt by konecným stavem mela být bezvodá odkalište s upravenými hrázemi a vhodne upraveným povrchem sedimentového materiálu," podotkl Bartovský.

Navrhovaná právní úprava i nadále pocítá s tím, že jako soucást technologického celku mohou fungovat odkalište, která budou v prubehu težby a úpravy nerostu pravidelne odtežována. Na tato odkalište se nová právní úprava nebude vztahovat. "Podobne tomu má být i s odvaly," uvedl Bartovský.

V navrhovaném zákone jsou nove stanoveny také nekteré požadavky na provozovatele úložného místa, mezi které podle Bartovského patrí povinnost vypracovat plán pro nakládání s težebními odpady za úcelem minimalizace, zpracování, využití a odstranování težebního odpadu.

Oblast nakládání s odpady z težebního prumyslu nebyla v ceském právu až dosud komplexne rešena, až do roku 2006 nebyla upravena jednoznacne ani podle legislativy Evropské unie.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů