Pátek, 29. března 2024

Na skládkách končí zhruba 80 procent komunálního odpadu

Na skládkách končí zhruba 80 procent komunálního odpadu

Praha - Drtivá většina českého a moravského komunálního odpadu končí na některé z 250 skládek. Loňské statistiky ještě nejsou k dispozici, podle dat z předloňského roku bylo ale ze zhruba čtyř milionů tun komunálního odpadu na skládkách uloženo 81 procent. Kapacity spaloven, kde se odpadky využívají i k výrobě energie, jsou vytíženy málo. Zlikvidováno v nich v roce 2006 bylo pouze 9,5 procenta komunálního odpadu.

Zvýšení cen za skládkování plánované ministerstvem životního prostředí má trend zvrátit. Ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) chce pomocí nového odpadového zákona umožnit také snadnější třídění zeleného odpadu. Češi totiž sice třídí papír a plasty, na každého ale připadá ročně zhruba 139 kilogramů biologického odpadu, který skončí místo v kompostu v popelnicích na směsný odpad.

Podle statistiky vyhazují lidé čím dál méně odpadu, v roce 2006 do popelnic každý obrazně vysypal 387 kilogramů odpadu. I Celková produkce odpadů od roku 2004 setrvale klesá, v roce 2005 klesla meziročně o 8,9 milionu na 29,8 milionu tun, předloni pak na 28,1 milionu tun. Ubylo zejména škváry ze spalování uhlí, zeminy, zvířecího trusu a nezpracované strusky.

Nejvíc komunálních odpadů vzniká v hlavním městě a Středočeském kraji. Tyto dva kraje vyprodukují každý půl milionu tun odpadu, což v součtu dává celkem čtvrtinu všeho českého a moravského komunálního odpadu. Následuje Moravskoslezský kraj s 460.000 tun a Jihomoravský kraj s 437.000 tun odpadu. Nejméně komunálních odpadů vzniká v malém Karlovarském kraji, a to 123.000 tun.

Množství odděleně sbíraných složek komunálního odpadu se trvale zvyšuje. Do systému třídění provozovaného společností EKO-KOM bylo k 31. prosinci předloňského roku zapojeno 97 procent obyvatel Česka, systém tak patří z hlediska pokrytí populace k nejúspěšnějším v Evropě. Předloni vyhodil každý Čech do kontejnerů na tříděný odpad o sedm kilogramů víc odpadů než o rok dřív. Mezi tradičně separované komodity patří papír, plasty a směsné sklo. Roste ale i množství tříděných nápojových kartonů a odděleně sebraného bílého skla.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů