Čtvrtek, 25. dubna 2024

Odpad budou třídit ne do popelnic, ale do pytlů

Odpad budou třídit ne do popelnic, ale do pytlů

České Budějovice - Lidé žijící ve středu krajské metropole budou moci třídit odpad pohodlněji. Radnice jim vyšla vstříc a od července zavádí pytlový svoz plastových odpadů z historického centra.

V této části Českých Budějovic není možné kvůli omezenému prostoru umístit sběrné nádoby na separovaný odpad. Proto jsme se rozhodli vyzkoušet pytlový sběr plastů a umožnit tak občanům třídit odpad bez problémů přímo v centru,“ řekl k zaváděné novince primátor Juraj Thoma.

„Je to určitě posun k lepšímu a krok kupředu. Pro občany je to pohodlnější a osvědčilo se to i jinde. Jen je škoda, že s tím krajské město přichází jako poslední,“ řekl Deníku Josef Uváčik, předseda občanského sdružení Zvony 2008, které se odpadovou problematikou zabývá.

Dlouholetou zkušenost s pytlovým svozem tříděných odpadů už má například obec Borek nebo také Včelná.

Uvítají pohodlí
 
Novinku vítají i sami obyvatelé historického centra. „Určitě se mi to líbí a jsem zvědavá jak to bude fungovat. Teď to většinou děláme tak, že tříděný odpad bereme, když jedeme na větší nákup, a vyhodíme ho cestou,“ poznamenala Květa Černá z Českých Budějovic.

Žluté pytle si zájemci mohou vyzvednout už od začátku tohoto týdne v městském informačním centru v budově historické radnice, nebo v sídle společnosti .A.S.A. České Budějovice v Dolní ulici.

Jen s občankou
 
„Při vyzvednutí žlutých pytlů, které jsou zdarma a ve stejné obsahové velikosti jako stávající modré na komunální odpad, bude třeba předložit občanský průkaz,“ dodává Aleš Mikšátko z odboru správy veřejných statků.

Separované plasty budou odváženy souběžně s komunálním odpadem, ale budou nakládány do speciálního vozu.

 

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů