Úterý, 23. dubna 2024

Ministerstvo pomůže školám s tříděním odpadu

Ministerstvo pomůže školám s tříděním odpadu

Každá škola v České republice bude mít šanci získat nádoby na tříděný odpad. To je hlavním cílem projektu, který tento týden, „vpředvečer“ dnešního Světového dne životního prostředí, schválilo vedení Ministerstva životního prostředí. „Chceme tak naprosto konkrétně pomoci školám – základním i středním – v třídění odpadu,“ říká ministr životního prostředí Martin Bursík.

Projekt počítá s tím, že každá škola, která se prostřednictvím příslušného krajského úřadu přihlásí, získá zdarma barevné kontejnery a koše na třídění základních odpadových komodit, které ve školách vznikají – papíru, plastů a skla, dále si může vybrat také nádoby na bioodpad a nápojové kartony. „Škola si pochopitelně s městem či svozovými firmami bude muset zajistit odvoz vytříděných odpadů ke zpracování, proto výběr nad onu základní sadu tří komodit záleží i na možnostech třídění v tom kterém městě,“ vysvětluje ministr Bursík.

Na financování projektu by mělo směřovat cca 45 milionů korun, zbývajících z tzv. technické asistence Operačního programu Infrastruktura [1], který mj. podporoval právě zlepšování nakládání s komunálními odpady. V případě, že by počet kontejnerů převyšoval zájem škol, bude možné je nabídnout i jiným veřejným budovám, například knihovnám, mateřským centrům, domům s pečovatelskou službou a podobně. „V polovině června vyhlásíme výběrové řízení na dodavatele třídících nádob a domluvíme s kraji konkrétní podrobnosti distribuce kontejnerů na školy,“ říká ředitel odboru fondů EU MŽP Jan Kříž. „Chceme, aby školy měly šanci od začátku nového školního roku a nejpozději do konce roku 2008 kontejnery získat,“ dodává ministr Bursík.

Poznámka:

[1] Operační program Infrastruktura bude propagován prostřednictvím informačních posterů, brožur a polepek, které budou  na každé sběrné nádobě. Postery a brožury  budou poskytovat kromě informací o správném třídění odpadů i bližší informace k průběhu Operačního programu Infrastruktura, výši alokace na životní prostředí, počet a příklady  realizovaných projektů.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů