Pátek, 29. března 2024

Evropský parlament schválil novou směrnici o odpadech

Evropský parlament schválil novou směrnici o odpadech

Evropský parlament minulý týden schválil novou rámcovou směrnici o odpadech. Jedná se o zásadní předpis, který upravuje požadavky na nakládání s odpady v celé evropské sedmadvacítce. „Slovinskému předsednictví je třeba pogratulovat, že se mu podařilo najít shodu mezi Radou a parlamentem o tak složitě a dlouho vyjednávaném předpisu již nyní,“ říká ministr životního prostředí Martin Bursík. Evropský parlament tak směrnici schválil již ve druhém čtení,  i když na počátku projednávání vznesli poslanci více než 400 pozměňovacích návrhů. „Dlužno říci, že tak rychlý závěr celého procesu nikdo neočekával,“ dodává ministr Bursík.

 

Pro české Ministerstvo životního prostředí to znamená nutnost již nyní začít připravovat zákon o odpadech ve zcela nové podobě. „Rozhodli jsme se proto, že nebudeme předkládat vládě novelu odpadového zákona v celém rozsahu, v jakém jsme ji předložili k veřejné diskusi,“ říká Martin Bursík. „Nemělo by smysl nyní projednávat novelu zákona a zároveň pracovat na jeho úplně novém znění,“ dodává ministr. MŽP ovšem využije práci, odvedenou na přípravě této novely a také připomínky a náměty, které zaslaly ostatní resorty, obce, kraje či nevládní a profesní organizace. Nový zákon tak předloží ještě na podzim do veřejné diskuse a do konce letošního roku vládě.

 

Nová rámcová směrnice přináší řadu novinek. Především poprvé na evropské úrovni v závazném právním předpisu jasně definuje hierarchii nakládání s odpady, kdy na prvním místě je prevence samotného vzniku odpadů, poté jeho opětovné používání, dále recyklace, následovaná energetickým využitím. Teprve odpady, které není možné již nijak využít, by měly být odstraňovány – skládkováním či spalováním. Směrnice upravuje také definici toho, kdy se z odpadu přepracováním může stát palivo, stanovuje odpovědnost znečišťovatele a jeho povinnost nést náklady na nakládání  odpady, zavádí programy předcházení vzniku odpadů či nové cíle pro recyklaci a opětovné využití odpadů.

 

Malou část již připravené novely zákona o odpadech nicméně vláda přesto ještě v létě projedná a předloží parlamentu. „Jedná se o část, která upravuje především zpětný odběr baterií a akumulátorů, což musíme udělat brzy abychom včas vyhověli příslušné evropské směrnici,“ vysvětluje náměstek ministra životního prostředí Karel Bláha.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů