Pátek, 19. dubna 2024

Švihov na Klatovsku rozjel unikátní projekt na třídění bioodpadu

Švihov na Klatovsku rozjel unikátní projekt na třídění bioodpadu

ŠVIHOV - V Plzeňském kraji ojedinělý projekt zaměřený na snížení podílu bioodpadu na skládkách zahájili ve Švihově na Klatovsku. Ve vybraném území sídlištní zástavby město umístilo speciální komunitní kompostéry, do kterých budou lidé bezplatně vyhazovat bioodpady z domácností, jako jsou zbytky ovoce a zeleniny, uschlé květiny, listí, trávu a podobně. Projekt má přinést městu významnou úsporu nákladů za skládkování a má přispět k ochraně životního prostředí, řekla ČTK Martina Kašparová z městského úřadu.


"Právě bioodpady tvoří největší hmotnostní podíl v našem domovním odpadu, běžně přes 30 procent," uvedla. Ačkoliv lidé v městě třídí odpady stále aktivněji, většina z komunálních odpadů, a nejvíc právě bioodpady, stále končí na skládce.


Město se 1600 obyvateli proto zkouší na vzorku desetiny lidí v bytové zástavbě bioodpad kompostovat. Instalovalo dva velké a osm menších kompostérů. Náklady na pilotní projekt jsou 66.000 korun a zaplatila je dotace krajského úřadu a městská kasa. Pokud by se pilotní projekt osvědčil, rozšířilo by město kompostéry po zbytku města.


Komunitní kompostování je obdobou domácího kompostování. Ve Švihově projekt zahrnuje celkem devět bytových domů s 60 byty, ve kterých žije 155 obyvatel. Bioodpad se v kompostérech přirozeným procesem rozkladu s pomocí mikroorganismů a žížal přemění na kompost - na kvalitní a na živiny bohatou zeminu. Vzniklý kompost by pak měli využívat občané nebo město pro veřejnou zeleň.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů