Čtvrtek, 25. dubna 2024

Na Jihlavsku hoří skládka odpadu, příčinou může být samovznícení

Na Jihlavsku hoří skládka odpadu, příčinou může být samovznícení

Sedm hasičských vozů bojuje s ohněm, který vypukl odpoledne na skládce v Henčově u Jihlavy. Požár nejspíš vznikl samovznícením, rozhoření odpadků pomohlo i současné teplé počasí. Při požáru nebyl podle provozovatele skládky Martina Málka nikdo zraněn.

Na skládce komunálního odpadu v Henčově u Jihlavy začal přibližně v 16 hodin hořet odpad. "V tuto chvíli je na skládce sedm hasičských vozů a hasiči hasí požár v délce zhruba třicet metrů," uvedl mluvčí provozovatele skládky, společnosti Služby města Jihlavy, Martin Málek. 

"Naši pracovníci těžkou technikou rozhrnují komunální odpad na skládce do hloubky, aby se našla všechna ohniska požáru a mohla se prolít vodou," popsal boj s ohněm Málek. Skládka je od obydlených částí Velký Beranov - Nové Domky a Jihlava - Henčov asi 300 metrů.

Hasiči likvidují oheň, který vypukl na skládce odpadu v Henčově (30. června 2008)

Ohnisko požáru může být zřejmě i několik metrů pod povrchem. "Je možné, že to v té hloubce začalo doutnat už před několika dny," řekl Málek. Na místě požáru jsou podle něj uskladněny například piliny, molitan, dřevo nebo umělé hmoty.

Hasiči zpočátku pro velké zakouření skládky zasahovali v dýchacích přístrojích. Oheň mají podle Málka  hasiči  už pod kontrolou, ale stále skládku prolévají vodou. "Pouze si odjíždějí doplňovat cisterny vodou. K požáru došlo nejspíše samovznícením, svou roli sehrálo i slunečné, teplé počasí," dodal Málek.

Při požáru nebyl nikdo zraněn. Škody zatím není možné odhadnout. "Občanům města Jihlavy ani okolních obcí v tuto chvíli nehrozí žádné větší nebezpečí," uvedl Málek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů