Pátek, 19. dubna 2024

Odpadky na ulici? V Praze platí ode dneška zákaz

Odpadky na ulici? V Praze platí ode dneška zákaz
Ode dneška hrozí v Praze pokuta za odhazování odpadků na ulici, krmení holubů nebo močení na veřejnosti. Začala totiž platit magistrátní vyhláška o čistotě. Většina Pražanů ani cizinců však o zákazu zatím neví. Strážníci provinilcům zatím domlouvají, první pokuta ještě nepadla.  

Lidem, kteří předpis poruší, může být přímo na místě uložena až tisícikorunová pokuta. Ve správním řízení je postih do 30 tisíc korun.

"Od rána kontrolujeme v celé Praze, zásadnější problémy nejsou," řekl náměstek ředitele pražských strážníků Ludvík Klema. Strážníci podle něj řeší přestupky domluvou, což je ze zákona nejmírnější způsob, pokutu zatím neuložili. "Ty, které jsme vyzvali, aby po sobě uklidili to, co odhodili, tak učinili bez problémů," dodal Klema s tím, že se ukazuje, že znalost předpisu je minimální i ze strany Pražanů, natož návštěvníků metropole. Hlídky městské policie podle něj působí spíše preventivně a seznamují s obsahem vyhlášky.

Lidé, kteří dnes procházeli Václavským nebo Staroměstským náměstím, stále šlapali na stovky nedopalků, které tam kuřáci odhodili. "Je příliš brzy, abychom platnost vyhlášky poznali," uvedl Hodan s tím, že první výsledky mohou být vidět tak za měsíc. "Obávám se, že vyhláška sama o sobě nic neřeší, její dodržování se musí kontrolovat," dodal Hodan.

Čistota pražských ulic se podle něj paradoxně v prvních prázdninových dnech zhoršuje, protože vrcholí turistická sezona. Pražské služby ale zároveň posilují úklid i odvozy košů v centru.

Podle náměstka ředitele pražských strážníků Ludvíka Klemy začne hlavní tlak na provinilce od příštího týdne, kdy vstoupí v platnost také vyhláška, která zakazuje pití alkoholu na vybraných veřejných místech.

Krmení holubů, štěrk, močení na veřejnosti

Nový předpis pokládá za znečištění například i krmení holubů. Předloha zakazuje také znečišťovat veřejná prostranství "výkaly a výměšky". Pozor si budou muset dávat třeba i řidiči, kteří vyjíždějí ze staveniště, aby po jejich automobilu nezůstalo na silnici bláto a jiný nepořádek. V ulicích také nebude moci zůstávat štěrk a další materiál, kterým bylo posypáno náledí. Za nepořádek budou pokládány i reklamy mimo schválená místa.

"Vyhláška má v první řadě zabránit většímu znečišťování ulic a chodníků, například kolem stavenišť, či průmyslových objektů, na zastávkách městské hromadné dopravy, v parcích a jinde," uvedl náměstek pražského primátora Rudolf Blažek.

Cizinci v nevýhodě

Zahraniční turisté podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury o novém nařízení nevědí. "Cizinci informováni nejsou, protože ani nás nikdo neinformoval," řekl v pondělí Okamura. Mluvčí kritizuje pražský magistrát, považuje to "šlendriánství". Také podle něj navíc o nařízení neví ani Češi.

Nová vyhláška zakazuje i krmení holubů.Majitelé psů už dříve mohli dostat pokutu za neuklizení exkrementů po svých čtyřnohých miláčcích. Spolu s volným pobíháním psů a jejich nedostatečnou evidencí je to nejčastější přestupek, kterého se pejskaři dopouštějí. Majitelé psů se vloni provinili v 3500 případech a zaplatili na pokutách 148 tisíc korun.

Odhazování žvýkaček a nedopalků zakazují i další metropole, jako je New York, Londýn, Brusel, Paříž, Berlín, Varšava nebo Vídeň. Z jejich zkušeností ale vyplývá, že odpadky na chodnících neubyly. Rozdíl je v tom, kdo je uklízí a zda to vůbec dělá. V Moskvě naopak není odhození "špačka" přímo na chodník vnímáno jako něco špatného.

Co znečišťuje ulice
- odhozené odpadky včetně nedopalků cigaret, žvýkaček a zbytků potravin
- kapalina, která unikla z dopravních prostředků, dopravované látky
- mycí prostředky, které unikly při umývání karosérií nebo motorů
- krmení pro zvířata
- materiály, které vypadly při přepravě, vykládání nebo nakládání a při výjezdu vozidel ze stavenišť
- posypové hmoty po skončení zimy
- výkaly, výměšky a odpadní vody
- spadané plody, listí a kůra, odpad z údržby zeleně
- sypké materiály, které může roznést vítr nebo voda
- plakáty, reklamy, inzeráty mimo povolené plochy
- jakákoliv jiná věc, která může narušit čistotu na ulicích a veřejných prostranstvích
Zdroj: Vyhláška o čistotě  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.tyden.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů