Čtvrtek, 25. dubna 2024

Dolní Břežany likvidují bioodpad regulovaným svozem

Dolní Břežany likvidují bioodpad regulovaným svozem

Dolní Břežany (u Prahy) - Dolní Břežany začaly jako jedna z prvních obcí na okraji Prahy likvidovat biologický odpad regulovaným svozem. Po prvním měsíci provozu využívá tuto službu více než stovka břežanských domácností, to je téměř 20 procent. ČTK to dnes sdělil starosta Věslav Michalik.

Zástupci obce zvažovali několik možností nakládání s bioodpadem. Nad klasickým kompostováním ale nakonec zvítězila technika svážení. "Prozkoumali jsme možnosti vybudování obecní kompostárny, ale výsledky našich analýz nakonec upřednostnily právě svoz," dodal. Bioodpad odváží společnost Pražské služby, s níž obec uzavřela smlouvu na vegetační období od 1. dubna do 30. listopadu.

Lidé mohou biologický odpad ukládat do speciálních sběrných nádob o obsahu 120 nebo 240 litrů, které jim jsou dodány přímo k jejich rodinnému domu či zahradě. Pražské služby je budou podle dohody vyvážet vždy každou druhou sobotu. "Jedná se o specifické nádoby, takzvané kompostejnery, které jsou určené výhradně ke shromažďování této složky komunálního odpadu, jako například listí, trávy, plevele, zbytků rostlin, čisté zeminy z květináčů, dřevní štěpky z větví stromů či keřů, spadaného ovoce, zbytků ovoce a zeleniny, čajových sáčků a kávové sedliny, skořápek od vajec a podobně," uvedla Ingrid Hejkalová, předsedkyně komise životního prostředí, která stála u zrodu myšlenky začít třídit biologický odpad.

Cena za sběr a svoz bioodpadu byla na letošní rok stanovena podle velikosti sběrné nádoby na 412 korun za nádobu o objemu 120 litrů a na 714 korun za nádobu dvojnásobného objemu. Do celkové ceny služby je zahrnutý i pronájem kompostejneru. Podle některých průzkumů lze tříděním bioodpadu snížit množství směsného odpadu v popelnici až o 20 procent, a tím ušetřit výdaje spojené s odvozem komunálního odpadu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů