Čtvrtek, 25. dubna 2024

Bioodpad zadarmo končí. Teď už budou domácnosti platit

Bioodpad zadarmo končí. Teď už budou domácnosti platit

Pardubicko - Zkušební bezplatný rok se osvědčil. Dvě stě rodinných domů si kontejnery ponechá

Nádobami na biodpad nechal v loňském roce pardubický magistrát vybavit na téměř tři sta domácností ve vybraných částech města. Jak se nyní po ročním bezplatném zkušebním provozu ukázalo, lidé si chtějí separační nádoby ponechat i nadále, ačkoli již budou muset za tuto službu platit. Radnice nyní zjišťuje, jaký je i jinde zájem u majitelů rodinných domků o toto ekologické nakládání s odpady ze zahrádek.

Šest tun týdně

„Separace bioodpadu, kterou jsme loni vyzkoušeli v Jesničánkách a Nových Jesenčanech, se osvědčila. V sezoně jsme z této lokality týdně sváželi kolem šesti tun biologického odpadu, který by jinak většinou skončil jako součást komunálního odpadu na skládce. Za rok fungování pilotního programu to bylo více než 144 tun,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí pardubického magistrátu Miroslav Míča.

Službu rozšíří

Kontejnery na zelený odpad se objevily v jižní části Pardubic poprvé v loňském roce, kdy město odstartovalo pilotní projekt separace bioodpadu. Město celkem vydalo na 275 těchto speciálních popelnic. V prvním roce byla likvidace zeleného odpadu bezplatná, letos se na ní částečně podílejí domácnosti, v nichž odpad vzniká. „Službu se přesto rozhodlo dál využívat 200 majitelů rodinných domků. Od ostatních kontejnery stáhneme a využijeme pro nové zájemce. Zároveň zjišťujeme zájem v dalších lokalitách,“ popsal další postup Miroslav Míča.

Město Pardubice nabízí rozšíření této služby majitelům rodinných domků například na Židově, v okolí Matičního jezera, v oblasti mezi ulicemi Demokratické mládeže a Milheimovou. Kontejnery na biologický odpad, které mají domácnosti od města zapůjčeny, Služby města Pardubice jednou týdně od jara do podzimu a v zimních měsících jednou za měsíc vyprazdňují. Jejich obsah pak svážejí do městské kompostárny u Dražkovic.
Majitel domu za tuto službu zaplatí 300 korun ročně, přičemž skutečné náklady podle pardubické radnice činí 842 korun.

Zdroj:Pardubický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů