Čtvrtek, 18. dubna 2024

Nevyhazujte zbytečně jídlo, radí Brown

Nevyhazujte zbytečně jídlo, radí Brown
Jedním z hlavních témat japonského setkání je světová potravinová krize. A britský premiér Brown nabídl před odletem na summit svůj recept, jak přiškrtit rostoucí ceny potravin.

Britové by podle něj měli nakupovat jen to, co skutečně potřebují. A nevyhazovat tuny potravin oknem, když svět hladoví.

"Pokud si přejeme srazit ceny potravin, musíme učinit více pro omezení nadbytečné spotřeby nás všech," citovala Browna agentura Reuters. Podle statistik zmíněných premiérem vyhodí průměrná britská rodina každý týden jídlo v hodnotě zhruba osmi liber.

Za celý rok už to vyšplhá na znepokojivou částku 420 liber. Celkem Britové nechávají každoročně na smetištích čtyři miliony tun potravin.

To vše se promítá do rostoucích cen jídla a energií, které neustále tlačí vzhůru inflaci.

A bude hůř. "V příštích 50 letech přibude ve světě dalších 2,5 miliardy hladových úst," připomněl v rozhovoru pro BBC britský ministr životního prostředí Hilary Benn. Proto je podle něj třeba zvýšit produkci potravin. A v žádném případě je nevyhazovat.

Přitom: spotřeba potravin z dlouhodobé perspektivy klesla. Každá britská domácnost nyní vydává na potraviny pouhých devět procent svého rozpočtu, v roce 1984 to bylo 16 procent.

Hory zkaženého jídla ale neputují jenom z domácností.

Starat by se měli také obchodníci. Britská vláda apeluje na prodejní řetězce, aby upustily od neustálé pobídky, kdy se nabízejí "dva balíčky za cenu tří". Spotřebitele to nutí podprahově reagovat a nakupovat v mnohem větším množství než ve skutečnosti potřebují. Nadbytečné jídlo pak končí na smetišti.

Množství potravin, které se nedostanou ke spotřebitelům a končí na skládkách, činí neuvěřitelných 40 procent. Některé potraviny zůstávají kvůli nezájmu zákazníků. Zkazí se ale také kvůli špatnému zpracování či během transportu.

Mnohé potraviny leží ladem i proto, že jsou v příliš drahé krabici. Neboli: jsou zabaleny tak dokonale, že si je za tu cenu nikdo nekoupí.

Labourističtí ministři se ale jedním dechem snaží rozptylovat představu, že se stát snaží Britům dívat do odpadkového koše. A radit, jak vést domácnost. Jsou to doporučení, zdůrazňují.

Brown se rovněž přimlouvá za omezení biopaliv, jakkoli nevidí problém úplně jednoznačně. Připouští ale, že v současné době ubyly rozlehlé plochy určené k produkci potravin. "Okupují" je plodiny k výrobě biopaliv.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů