Pátek, 26. dubna 2024

Staré mobily nám leží doma. Recyklaci ignorujeme

Staré mobily nám leží doma. Recyklaci ignorujeme

Nejnovější výzkum finského mobilního výrobce Nokia dokázal, že pouhá tři procenta lidí poskytnou svůj dosloužilý telefon k recyklaci. Mnozí o takové možnosti nemají ani ponětí.
Až 97 procent lidí své staré mobilní telefony neposkytuje k recyklaci. Zatímco by mohly být využity k výrobě jiných užitečných věcí, zabírají povětšinou pouze místo v poličce. Tři ze čtyř lidí navíc přiznali, že na recyklaci ani nepomysleli. Polovina populace pak vůbec netuší, že taková možnost existuje. Vyplývá to z průzkumu, který finský výrobce Nokia provedl na základě rozhovorů s šesti a půl tisíci respondenty ve třinácti zemích napříč většinou kontinentů.

"Z této studie jasně vyplývá, že lidé o možnosti recyklace mobilních telefonů nevědí. Kdyby každý ze zhruba tří miliard uživatelů mobilů poskytl jeden starý mobilní telefon v rámci programu zpětného odběru, mohli bychom ušetřit až 240 tisíc tun surovin a zredukovat takové množství skleníkových plynů, jako kdybychom ze silnic vzali čtyři miliony osobních automobilů," vypočítává Markus Terho, ředitel pro záležitosti v oblasti životního prostředí ve firmě Nokia.

Přestože každý člověk vlastní v průměru až pět mobilních telefonů, k recyklaci se jich dostane jen hrstka. Jak již bylo řečeno, provedla to pouhá tři procenta dotázaných. Průzkum ukázal, že až čtyřiačtyřicet procent z dosloužilých přístrojů zůstává bez dalšího využití v domácnostech. Ostatní dávají staré mobily svým příbuzným nebo je prodají.

Ekologického dotazníku se zúčastnili mobilní uživatelé z Německa, Itálie, Ruska, Švédska, Velké Británie, Spojených arabských emirátů, USA, Nigérie, Indie, Číny, Indonésie a Brazílie.

Nokia se snaží být ekologičtější

O možnosti zpětného odběru ví podle průzkumu nejméně lidí v Indii (17 procent) a Indonésii (29 procent), naopak ve Velké Británii si je této možnosti vědomých 80 procent respondentů.

Nokia navíc připomíná, že i přestože je 80 procent z jejích telefonů recyklovatelných a uživatelé si uvědomují pozitivní dopady na životní prostředí, neznají už podrobnosti. Nevědí například, kde se nachází sběrná místa.

Finská firma se těmito výzkumy i jinými kampaněmi snaží povědomí o recyklovatelnosti mobilů rozšířit mezi větší počet lidí. Zlepšuje si tak i pověst u ekologické organizace Greenpeace. Zatímco na konci loňského roku se v žebříčku nejekologičtějších výrobců umístila až na ostudném devátém místě, na konci června dosáhla na třetí příčku.

www.mobilmania.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů