Pátek, 19. dubna 2024

V Benešově nad Černou na Českokrumlovsku hasiči uhasili skládku odpadu plastů

V Benešově nad Černou na Českokrumlovsku hasiči uhasili skládku odpadu plastů

BENEŠOV NAD ČERNOU - Skládku odpadních plastů v Benešově nad Černou zachvátil v sobotu před devatenáctou hodinou rozsáhlý požár. Při jeho likvidaci jeden z hasičů utrpěl pravděpodobně epileptický záchvat, druhý se přiotrávil zplodinami, řekl operační důstojník českobudějovických hasičů.


Jeden z hasičů utrpěl při zásahu pravděpodobně epileptický záchvat, druhý se přiotrávil zplodinami. Oba záchranka převezla do nemocnice a jsou mimo ohrožení života.


Oheň vznikl v bývalé silážní jámě, která slouží jako skladiště odpadu plastů a gumy firmy Bentex, která vyrábí díly k automobilům. Hasiči požářiště pokryli pěnou a hlídají, aby se oheň znovu nerozšířil. Z původních sedmi hasičských jednotek jsou na místě dvě. Příčiny požáru zatím nejsou známy.


Požár, který v neděli ráno stále není zcela uhašen, propukl v odpadní jímce o rozměrech 90 x 12 metrů. Uvnitř hořelo na 250 metrů krychlových odpadu, převážně textilu, kůže a molitanu. Na místě zasahovaly čtyři jednotky profesionálních hasičů ze stanic Český Krumlov, Kaplice, České Budějovice a Trhové Sviny a jednotky dobrovolných hasičů obcí Benešov nad Černou, Malonty a Nové Hrady. Krajské operační středisko Hasičské záchranné služby Jihočeského kraje muselo vzhledem k rozsahu události vyhlásit II. stupeň poplachu. Požár se naštěstí nerozšířil mimo jímku a byl lokalizován minutu před 23. hodinou. Vzhledem k riziku otravy zplodinami hoření plastů vydal řídící důstojník hasičů Jan Pavlík nařízení, podle kterého musejí všichni hasiči, kteří na místě zasahovali, projít lékařskou kontrolou.


V neděli ráno byly u požáru jen dvě jednotky z Kaplice a Benešova nad Černou. Od osmi hodin jedná řídící hasičský důstojník, velitel zásahu a zástupci firmy Bentex o dalším postupu při likvidaci požáru a jeho následků. "Výši škody hasiči zjišťují. Příčinou vzniku požáru je neopatrné zacházení s otevřeným ohněm," řekla agentuře Mediafax mluvčí hasičů Vendula Matějů.


Autor / zdroj: MEDIAFAX
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů