Pátek, 19. dubna 2024

Olomoučtí úředníci jdou příkladem, třídí odpad

Olomoučtí úředníci jdou příkladem, třídí odpad

 

Sami splnit to, co požadují po veřejnosti, chtějí úředníci olomouckého magistrátu. Konkrétně v oblasti životního prostředí se snaží tento princip naplnit olomoucká radnice plnou měrou. Vede k tomu spolupráce mezi odborem životního prostředí a městským centrem ekologických aktivit Sluňákov.  

Právě v oblasti odpadového hospodářství obě instituce již mnoho let spolupracují na nejrůznějších projektech. Letos se jejich vzájemná spolupráce ještě více prohloubila.
„Už v lednu byli pracovníci magistrátu proškoleni v nízkoenergetické budově Sluňákova v oblasti ekologicky šetrného provozu úřadu. Dozvěděli se mnoho praktických a již ozkoušených informací a rad jak šetřit energií, vodou, jak naložit s tepelnou pohodou v místnostech, jak uklízet s ohledem na přírodu a podobně,“ uvedl vedoucí centra Sluňákov Michal Bartoš. Započatý ekologický audit celého úřadu a také reakce úředníků na školení poukázaly na to, že nejdůležitějším prvním krokem v ekologizaci olomouckého úřadu je celoplošná možnost třídění odpadů v kancelářích a veřejných prostorách úředních budov. „Nádoby na tříděný sběr byly nyní rozmístěny v budovách úřadu po celém městě a byla přijatá organizační opatření pro zabezpečení účinného a efektivního odpadového systému,“ dodal vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Petr Loyka.
Ekologický audit má odhalit další příležitosti, které by umožnily magistrátu více chránit kvalitu životního prostředí, navíc lépe hospodařit s nakupovanými materiály a službami zajišťujícími běžný provoz a v některých případech umožnit i úsporu veřejných financí.


Ekologické projekty Olomouce

Spolupráce Sluňákova a odboru životního prostředí není zaměřena pouze na interní ekologickou problematiku. Jejich společnou snahou je oslovení široké veřejnosti v rámci velké kampaně nazvané „Jakpak dopad odpad“. Ta by měla směřovat ke zkvalitnění třídění odpadů v Olomouci, na kterém se podílejí organizace z veřejné, podnikatelské i nevládní sféry. Ve svém souhrnu jde o historicky největší úsilí města Olomouce o spolupráci se školami i občany na vylepšení odpadového hospodářství ve městě.
Sluňákov se také podílí na pilotním projektu olomoucké radnice, jehož smyslem je snaha o rozšíření druhů tříděných odpadů o bioodpad. V městské části Neředín již probíhá sběr tohoto odpadu do nádob, Droždín začne od konce června využívat zapůjčených domácích kompostérů a kombinace obou těchto přístupů se opět ve spolupráci s místními obyvateli připravuje v Chomoutově.
Od nového školního roku Technické služby města Olomouce se Sluňákovem chtějí realizovat školní projekt „Volá Tapír, třiďte papír“. Jeho záměrem je vytvořit kvalitní dlouhodobý systém podpory třídění papíru ve školách i v rodinách žáků.

ZDROJ: www.ceskydomov.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů