Pátek, 19. dubna 2024

Obce bojovaly za vlastní strategii nakládání s odpady v Senátu

Obce bojovaly za vlastní strategii nakládání s odpady v Senátu

Vlastní strategii nakládání s odpady představil v úterý Svaz měst a obcí ČR (SMO ČR) ve spolupráci s Asociací krajů ČR (AK ČR) na půdě Senátu PČR. Jde o další krok k vyjádření nespokojenosti starostů s navrhovanou novelou zákona o nakládání s odpady z pera Ministerstva životního prostředí. Ústy náměstka středočeského hejtmana a předsedy komise životního prostředí Asociace krajů Viléma Žáka zazněla kritika navrhované novely.

Strategie rozvoje nakládání s odpady je nejkomplexnějším zpracováním problematiky odpadového hospodářství u nás za posledních 10 let a obsahuje návrhy řešení řady palčivých otázek oboru, které se plně dotýkají každého občana. Přítomným senátorům a zájemcům z řad široké veřejnosti ji dnes představil Dan Jiránek, primátor statutárního města Kladna a člen předsednictva SMO ČR. "Návrh zákona z dílny Ministerstva životního prostředí je nesystémovým krokem, který ve svém důsledku povede ke zdražování odpadů pro obce a především pro jejich obyvatele. České republice v roce 2010 a 2013 reálně hrozí pokuty za nedodržení směrnice Evropské unie o skládkování odpadů," řekl při té příležitosti Dan Jiránek. Ve svém příspěvku také poděkoval senátnímu výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí za zprostředkování semináře. "Strategii, připravenou Svazem měst a obcí České republiky a Asociací krajů České republiky, vítám a souhlasím s ní. Byl bych rád, kdyby novela odpadového zákona brala větší ohled na potřeby lidí a obcí, které jsou za likvidaci odpadu ze zákona odpovědné," uvedl ve svém diskusním příspěvku Vladimír Molík, starosta Pačejova. "V problematice kompostovatelného odpadu bych byl pro co nejjednodušší zákonnou úpravu, tak aby novela nebyla komplikována následnými vyhláškami," dodal poté Ivan Truksa, starosta Jenišova. Uvedl příklad, kdy podle vyhlášky by měla obec zřídit u kompostérů měřiče teploty a stavu obsahu. Dále by také měla obec zajistit obsluhu zařízení. "Máme obavy, že pro obce naší velikosti bude tato záležitost finančně i personálně velmi náročná," dodal Truksa, jehož obec čítá 550 obyvatel.

"Čtyřsetstránkový materiál jsme předali ministru životního prostředí počátkem června tohoto roku. Svaz měst a obcí i Asociace krajů věří, že Strategie bude využita při tvorbě nového zákona o odpadech. Jde o natolik odborný podklad, který by neměl být pominut," hovoří o budoucnosti dokumentu primátor Jiránek. Dokument bude zpřístupněn odborné i laické veřejnosti na stránkách Svazu měst a obcí České republiky, možnost vyjádřit svůj postoj ke Strategii tak bude mít každý.

Samotná Strategie vychází ze všech dostupných statistických údajů v ČR a je odborným dokumentem, který navrhuje realistická řešení nakládání s odpady. Jde o materiál, který je unikátní svou komplexností. Dokument obsahuje mimo jiné také hodnocení současného stavu odpadového hospodářství, jeho problémů způsobených nekoncepčním přístupem vlády, zejména pak stále převažujícího skládkování odpadu jako formy odstranění, která je fakticky preferována před využíváním odpadu v energetice. Součástí je také zásadní konstatování, že část závazku České republiky vůči EU v oblasti nakládání s odpady nemůže být splněna včas a plnění dalších závazků bude ohroženo, nedojde-li k okamžité změně politiky Ministerstva životního prostředí, které odmítá standardní a v EU obvyklé postupy využití odpadu. Materiál Strategie dále obsahuje argumentačně podložené odůvodnění toho, proč další nekoncepční úprava odpadové legislativy navrhovaná Ministerstvem životního prostředí je nesystémová, extrémně nákladná, ale především nepovede k řešení výše uvedených problémů nakládání s komunálním odpadem. Dokument také přináší zásadní návrhy formulované obcemi, městy a kraji pro okamžitou změnu politiky v oblasti nakládání s komunálními odpady, jejichž přijetí je nutné k tomu, aby obce a města byla schopna plnit svou primární odpovědnost za nakládání s komunálním odpadem způsobem environmentálně šetrným, funkčním a především takovým, který nebude občany obtěžovat a ani je zatěžovat zbytečnými náklady.

Martin Krška

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů