Čtvrtek, 18. dubna 2024

Buchlovice hodlají zavést třídění bioodpadu, chtějí ušetřit

Buchlovice hodlají zavést třídění bioodpadu, chtějí ušetřit

Buchlovice (Uherskohradišťsko) - Vedení radnice v Buchlovicích na Uherskohradišťsku chce od příštího roku vybavit domácnosti popelnicemi na bioodpad. Tajemník úřadu Miloslav Hrdý dnes ČTK řekl, že město tak reaguje nejen na zvyšující se tlak ze strany občanů, ale také na rostoucí náklady na odstraňování směsného bioodpadu. Cílem projektu je kromě ekologické stránky věci i udržení stávající výše poplatku za odpad.

Roční poplatek za odpad činí v Buchlovicích na jednoho obyvatele 450 korun, přičemž zákonem povolená horní hranice je 500 korun. "Částka stále roste, brzy bychom se možná dočkali i toho, že lidé budou za odpad platit 900," komentoval Hrdý. Bioodpad přitom ve městě tvoří jednu třetinu komunálního odpadu, za jehož uložení radnice platí nejvíce peněz. Uložení bioodpadu je až o dvě třetiny levnější.

Radnice zatím nemá přesný rozpočet na investiční akci, neví ani, jaká bude její návratnost. Vše je totiž ve fázi příprav. "Možné je také to, že kontejnery na bioodpad si pronajmeme od nějaké soukromé osoby a nebudeme je muset vůbec kupovat," uvedl Hrubý.

Ekologické třídění odpadu Buchlovice zavádějí postupně, letos například rozdaly do domácností žluté pytle na plastové nádoby a lahve.

Úsporné nakládání s bioodpadem řeší i některá další města ve Zlínském kraji. Například Kunovice na Uherskohradišťsku přistavily k domům speciální popelnice. Ke stejnému kroku přistoupil letos i Zlín, který speciální nádoby rozmístil v některých částech Podvesná. Po vyhodnocení projektu budou nádoby zřejmě rozšířeny i do dalších částí města. První zkušenosti sbírají i ve Vsetíně a Valašském Meziříčí. Třídění bioodpadu již loni zavedli například ve Starém Městě a Uherském Ostrohu.

Do nádob na bioodpad patří například zbytky zeleniny a ovoce, vaječné skořápky, čajové sáčky, kávová sedlina, zbytky jídel, pečiva, tráva, listí, zbytky rostlin, piliny a vystydlý dřevěný popel

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů