Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ohňostroj nad odpady

Ohňostroj nad odpady

Viceprezident Hospodářské komory ČR Pavel Bartoš se rozhořčil.

Nevšiml si, že by si ekologičtí aktivisté lehali na příjezdové cesty na skládky, aby bránili vozům vyklápět odpad. A přitom skládky odpadu ničí životní prostředí. Ostrá slova zazněla na semináři, který v polovině července uspořádal senátní výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí. Přestože byla v plném proudu doba dovolených, tentokrát byl jednací sál Senátu zaplněný. A nikdo nespal. Však také v nakládání s odpady v obcích a městech ČR, čemuž byl seminář věnován, jde nejen o životní prostředí. Ve hře jsou rovněž, nebo snad jako vždy na prvním místě, velké peníze.

K novele zákona o odpadech, kterou připravovalo ministerstvo životního prostředí, přišlo kolem 600 připomínek! Náměstek ministra Bursíka Karel Bláha k nadšení řady účastníků prohlásil, že tato novela nebude předložena. Do konce roku budou úředníci připravovat zcela nový zákon. Ne že by je to množství připomínek nějak zdrtilo. Způsobila to Evropská komise, která zcela nečekaně v druhé polovině června přijala k tomuto tématu evropskou rámcovou směrnici. Ministerstvo poněkud rozladilo, že nešla cestou nařízení, které se již nemusí přetavovat do národních zákonů, ale formou směrnice určující cíle, jež vlády rozpracovávají do norem předkládaných parlamentům.

Tomu se nelze divit, protože obchod s odpady je žhavým tématem ve všech zemích EU. Většina států chtěla snížit cíle navržené původně Evropským parlamentem. Lítá bitva se sváděla o závazek, podle něhož se původně mělo do roku 2020 dosáhnout opětovného použití a recyklace u 50 % hmotnosti komunálního směsného odpadu. Nakonec se tento plán zredukoval na kov, plasty a sklo. V tomto ohledu zřejmě může být Česká republika klidná, protože patří na špici v třídění odpadu. Nejvíce pobouření z původně navrhované novely proto v obcích a městech vyvolal nápad MŽP, že se plastové lahve a plechovky od nápojů budou vykupovat. Podle vystupujících na semináři by se tím zhroutil celý systém separovaného sběru a náklady vložené do kontejnerů by přišly vniveč. Je to naivní představa, že by pak bezdomovci vysbírali pet lahve odhozené v přírodě, namítal proti výkupu plastových lahví Dan Jiránek ze Svazu měst a obcí (zároveň je primátorem Kladna). Podle něho totiž tento odpad hyzdící krajinu by neměl neporušené kódy, takže by lahve stejně nikdo nevykupoval.

Přestože podle Viléma Žáka z Asociace krajů až 70 % občanů ČR třídí odpad, nepodaří se do roku 2010 omezit skládkování podle představ EU. Řešení většina zúčastněných viděla v podpoře energetického zpracování odpadů, čili ve spalovnách. Těm ovšem strana Zelených ani EU moc nepřejí. Z toho vyplývalo ono rozhořčení viceprezidenta Hospodářské komory ČR, protože skládkování vskutku patří v hierarchii nakládání s odpady ve zmíněné nové evropské směrnici až na poslední místo. Vilém Žák mimo jiné poukazoval na zkušenosti z Německa, kde skládky omezili, ale nenahradili dostatečnou kapacitou ve spalovnách. A tak krajinu hyzdí hromady plastových pytlů s odpady, které čekají , až bude ve spalovně místo. Argumentů snášeli diskutující mnoho, včetně toho, že odpady by mohly nahradit část neobnovitelných surovin na výrobu elektřiny a tepla. Jeden z přítomných starostů přihodil další příklad. Ohňostroj v Londýně na oslavu milénia prý vyprodukoval tolik dioxinu, kolik by vypustila do ovzduší místní spalovna za sto let. Protiargumenty ekologů nemohu uvést, protože na semináři byli přítomni pouze náměstek ministra Bursíka (ten ani ne celou dobu) a ředitelka odboru odpadů, kteří spíše jen informovali o nové směrnici.

Jejím hlavním smyslem je především předcházet vzniku odpadů a zvýhodnit recyklaci právě před energetickým zpracováním. Seminář ukázal, že nad novým zákonem o odpadech, který by měl tyto záměry uvést do praxe, se v příštích měsících ještě rozpoutá mohutný ohňostroj námitek a připomínek.

Milada HALÍKOVÁ, poslankyně (za KSČM)

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů