Japonci plýtvají jídlem. Dohánějí to účinnou recyklací
Japonci dovážejí velké množství potravin. Asi čtvrtinu z nich ale zbytečně vyhodí.
Podle nejnovějších odhadů japonského ministerstva zemědělství každým rokem japonské domácnosti a firmy vyhodí 19 milionů tun zbytků jídla, přičemž zhruba 6 milionů tun je bez problémů poživatelných.
To je množství, které by například nasytilo západoafrické Mali, jeden z nejchudších států světa.
Nejčtenější japonský list Jomiuri Šimbun data okomentoval slovy: Přestože je země ve světě známá užíváním energeticky nejšetrnějších technologií jako jsou třeba hybridní automobily, efektivita využívání potravin je v Japonsku překvapivě nízká.
Český problém: bioodpad
Japonsko přitom není zdaleka jedinou zemí, kde takový problém existuje: například Američané ročně vyhodí jídlo v hodnotě 48 miliard dolarů.
V chudých oblastech světa, které zasáhla současná potravinová krize, je něco takového nepřípustné.
Odpady v západních zemích navíc vyhnívají na skládkách a mimo jiné vytvářejí skleníkové plyny.
Zbytky jídla jsou problémem také v Česku, které v jejich recyklaci zaostává za zbytkem Evropy. Speciální - hnědé - kontejnery na takzvaný bioodpad jsou v Česku zatím vzácností. Změnit by to mohla novela zákona o odpadech, která mimo jiné počítá se zřízením husté sítě obecních kompostáren.
Japonská vláda podporuje recyklaci
Oproti tomu japonská vláda hledá už řadu let způsoby, jak by mohl být odpad využit. V roce 2001 schválila legislativu, která podporuje recyklaci jídla na krmivo pro zvířectvo i biopaliva. A zemědělcům se recyklace začíná vyplácet. Krmivo z odpadu je totiž až o polovinu levnější než klasické zrní.
Díky legislativním opatřením se tak Japoncům daří recyklovat přes 70 procent ze všech potravinových zbytků.
„Díky vysokým cenám potravin a energií je tento typ byznysu na vzestupu," řekl agentuře Reuters Jasufumi Miwa z Japonského vědeckého institutu.
Zdroj: Aktuálně.cz