Pátek, 29. března 2024

Hybrid Volvo již sváží odpadky

Hybrid Volvo již sváží odpadky
Přestože většina velkých výrobců užitkových vozidel již postavila funkční prototypy hybridních konstrukcí, švédský kolos Volvo Trucks je již o krok dále. Jeho vozidla jsou již nasazena do provozu a slouží komunálním firmám Renova a Ragn-Sells ke sběru domovního odpadu.

"Tato fáze provozních testů je posledním krokem intenzivního vývoje hybridních soustrojí pro užitková vozidla," konstatuje Stafan Jufors, prezident a výkonný ředitel koncernu Volvo Trucks. "Přišli jsme s unikátním konceptem velmi výkonného, těžkého užitkového vozidla s efektivnějším provozem, než jiné současné alternativy. Dokázali jsme, že hybridní řešení je životaschopné a žádané. Sériová výroba se rozběhne v příštím roce."

Hybridní užitkové Volvo kombinuje moderní nízkoemisní vznětový motor spřažený s elektromotorem, o jejichž aktivaci rozhoduje elektronická řídicí jednotka. V principu elektromotor vozidlu slouží v rychlostech do 20 km/h, pak roli přebírá vznětový motor. Při zpomalování a zastavení je diesel odstaven a pohybové energie vozidla je využito k dobíjení akumulátorů (po pracovní směně se akumulátory dobíjejí také nočním proudem v garáži). Vozidlo této koncepce své přednosti nejlépe uplatní tam, kde jsou časté rozjezdy a zastavení, kde jsou významné nároky na potlačení exhalací a kde je spotřeba paliva důležitější než obvykle. Takovým specifikem výrazně vyniká svoz komunálního odpadu.

Popelářské hybridní Volvo produkuje o třetinu méně CO a CO2 než klasické, ale je dokonce čistější než plynová verze. Současně velmi výrazně klesla hlučnost speciálu, což je ve městě a ráno důležité. Proto lze očekávat uplatnění hybridních konstrukcí užitkových vozidel u dalších městských služeb. Výrobce však předpokládá, že velmi brzy proniknou i do dálkové kamionové přepravy.
Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů