Pátek, 19. dubna 2024

Novela zákona o odpadech nerespektuje možnosti obcí

O takzvané velké novele zákona o odpadech neváhám tvrdit, že je nesmyslná.
Novela zákona o odpadech nerespektuje možnosti obcí
Neúměrně totiž zdražuje všechny běžné způsoby likvidace komunálního odpadu a její požadavky na povinnosti obcí jsou zcela nereálné.

Zvýšení poplatku za uložení odpadu na skládky až na 1500 korun v roce 2013 by znamenalo ztrojnásobení výdajů na skládkování proti dnešku. České Budějovice by tak například místo 8,5 milionu korun ročně platily 25 milionů. Ovšem pouze teoreticky, protože Ministerstvo životního prostředí České republiky chce zpoplatnit i ukládání technologického odpadu, takže výdaje na skládkování by byly ve skutečnosti daleko vyšší. Platit za suť, která se dnes bezplatně používá k zabezpečení skládek, považuji za mimořádně kontraproduktivní. Zpoplatněním energetického využívání odpadů navíc ministerstvo obce ke skládkování tlačí.

Za velice problematickou považuji také povinnost separovat všech pět složek komunálního odpadu včetně biologicky rozložitelného. Papír, sklo, plasty a nápojové kartony již v Českých Budějovicích třídíme a na podzim do některých čtvrtí zkušebně přistavíme kontejnery na biologický odpad - ale pouze ze zahrad.

Povinná separace bioodpadu včetně kuchyňského je však nesmyslná. Nedovedu si představit, že máme ve městě na každém rohu kontejner se zahnívajícím a páchnoucím biologickým odpadem. Neumím si rovněž představit, který občan si bude přát takový kontejner zrovna před svým domem.

Novela vůbec nebere v potaz možnosti jednotlivých obcí. Pokud některé obce k separaci zeleného a kuchyňského odpadu přistoupit chtějí, nechť tak učiní - ale o své vůli. Nutit k tomu všechny zákonem považuji za nehorázné. Stejně jako zdražení skládkování a zpoplatnění spalování odpadu.

Pokud chce Ministerstvo životního prostředí České republiky docílit zvýšení podílu separovaného odpadu, ať tak raději učiní motivačními opatřeními, nikoli nařízením.

V případě odpadové novely se tudíž plně ztotožňuji se stanoviskem Svazu měst a obcí České republiky. Ten spolu s Asociací krajů České republiky a Petičním výborem obcí se skládkou na svém území odmítl povinnost obcí třídit všech pět složek komunálního odpadu, zpoplatnění energetické likvidace odpadu, zpoplatnění ukládání technologických materiálů a rapidní růst skládkovného. Místo toho navrhl pomalejší růst skládkovného na 700 korun za tunu v letech 2009 až 2013 a zároveň zvýšení horní hranice pro místní poplatek za likvidaci odpadu. To by obcím umožnilo přenést větší část - již dnes velice vysokých - nákladů na občany.

AUTOR: Mgr. JURAJ THOMA
primátor Českých Budějovic
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů