Pátek, 19. dubna 2024

Obce si mohu polepšit sběrem elektroodpadu

Obce si mohu polepšit sběrem elektroodpadu

Obce si mohou finančně vylepšit své rozpočty. Od poloviny července totiž dostávají za nasbíraný elektroodpad od firmy Asekol vyšší příspěvky.


"Zavedli jsme tzv. bonusovou složku. Chceme motivovat obce ke sběru drobných elektrozařízení," uvedl. Jan Vrba ze společnosti Asekol. Pokud každý občan obce odevzdá více než 0,3 kg malých spotřebičů za rok, zvýší se celková podpora obce o 30 procent. "Obce by si tak díky bonusům mohly přijít až na 1,5 milionu korun navíc" řekl Vrba. Od zavedení příspěvků vyplatila firma na příspěvcích obcím zhruba 11 milionů korun.

V prvním pololetí letošního roku vybrala firma 5787 tun elektroodpadu, což je proti roku 2007 nárůst o 33 procent. Necelou pětinu odpadu tvořila drobná elektrozařízení. "Drobná elektrozařízení se recyklují nejméně, ačkoliv z hlediska ochrany životního prostředí patří k nejcennějším. Lidé drobná zařízení raději vyhodí do popelnice," řekl Vrba. Právě z obecních svozů pochází přes 90 procent veškerých vysloužilých elektrozařízení.

Česká republika musí podle požadavků Evropské unie nasbírat průměrně alespoň čtyři kilogramy elektroodpadu od každého občana. Pokud tuto normu nesplní, hrozí ze strany EU sankce. Loni každý občan nasbíral 2,5 kilogramu odpadu. Letos je to zatím 0,56 kilogramu odpadu na občana. "V tuto chvíli lze těžko odhadnout, zda se norma podaří splnit. Hranice čtyř kilogramů je podle mě reálně dosažitelná," dodal Vrba.

Asekol přispívá obcím paušální platbou a platbou za množství sebraného materiálu. Dále zajišťuje odběr zařízení z obecních sběrných dvorů a mobilních svozů. Finančně i technicky zajišťuje i dopravu a zpracování elektroodpadu. Firma je nezisková a od prosince roku 2005 je na ministerstvu životního prostředí vedena jako jediná společnost, která má oprávnění zajišťovat zpětný odběr materiálu. V současné době má Asekol uzavřené smlouvy s téměř třemi tisíci měst a obcí o zajišťování sběru elektomateriálů.

http://severnimorava.regiony24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů