Pátek, 29. března 2024

Uničov: miliony půjdou na zeleň i odpad

Uničov: miliony půjdou na zeleň i odpad

Uničov - Díky devadesáti milionům korun město opraví Masarykovo náměstí, vysadí zeleň či zajistí nové cyklostezky.

Mimořádně úspěšné je v letošním roce město Uničov při získávání dotací. V posledních několika týdnech tamní radnice dostala příspěvky v celkové výši devadesáti milionů korun. Tamní obyvatelé se díky tomu mohou těšit na nové cyklostezky, modernizaci zastaralého panelového sídliště, bezpečné komunikace pro pěší – cyklisty a nový sběrný dvůr.

Největším letošním úspěchem je získání dotace 62 milionů korun na rekonstrukci Masarykova náměstí. Město však musí k této částce přidat ze svého rozpočtu dalších nejméně 11 milionů.

Do konce příštího roku by se však měli Uničované procházet po předlážděném náměstí a odpočívat na nových lavičkách z oceli a teakového dřeva. V centru města se změní také zeleň. Stávající hlohy nahradí mladé javory, v blízkosti busty T. G. Masaryka bude odpočinková zóna s dalšími dřevinami.

Díky šest a půl milionovému příspěvku ze Státního fondu dopravní infrastruktury si však polepší také uničovští chodci a cyklisté. „Za tuto dotaci nyní budujeme smíšenou komunikaci pro pěší a kolaře v ulicích Olomoucká, Nemocniční, Staškova a Stromořadí. Část chodníků na tomto úseku je zcela nových, jiné jen zpevňujeme a pokrýváme novým povrchem. Celkem si tato investiční akce vyžádá sedmnáct milionů, protože zároveň musíme také přeložit některé inženýrské sítě a přesunout elektrické vedení do země,“ sdělil mluvčí uničovské radnice Marek Juráň.

Ještě do konce letošního roku se cyklisté dočkají dvou nových stezek. Z Uničova budou kolaři bezpečně jezdit do Nové Dědiny po 1,6 km dlouhé trase a do Brníčka k tamním strojírnám po 700 metrů dlouhém novém úseku. Povrch obou cyklostezek bude vhodný také pro in-line bruslaře. Příspěvek z Regionálního operačního programu pokryje 8,7 milionu korun z celkových nákladů, které dosahují deseti milionů.

V letošním roce budou mít Uničované o starost méně jak naložit s velkoobjemovými odpady. Dotace z Operačního programu životní prostředí (3,4 milionu korun) totiž vystačí na zřízení sběrného dvora v areálu místních technických služeb.

Sběrný dvůr jsme dosud ve městě neměli. Počítáme s tím, že pro občany bude otevřeno každý den. Lidem, kteří nemají možnost dovézt například nábytek nebo velké elektrospotřebiče až do dvora, nabídneme za mírný poplatek také odvoz,“ sdělila vedoucí odboru životního prostředí uničovské radnice Jitka Mátlová.

Po několika desítkách let se budou v Uničově v následujících dvou letech čistit tamní rybníky v městském parku.

„Letos je vypustíme a necháme vyschnout. Na jaře se začne s odbahňováním. Po vyčištění budou rybníky dál sloužit pro potřeby sportovních rybářů, s intenzivním chovem ryb se už ale nepočítá. Zároveň se tím zvýší jejich kapacita a retenční schopnost krajiny, takže se část místních obyvatel při případném jarním tání nebude muset obávat následků velké vody,“ dodala Mátlová.

Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů