Čtvrtek, 28. března 2024

Vysoce toxické odpady v ruině v Kozmicích ohrožují lidi i zvěř

Vysoce toxické odpady v ruině v Kozmicích ohrožují lidi i zvěř

Kozmice/ Benešovský deník informoval zodpovědné orgány o nálezu nebezpečných chemikálií v bývalém prasečáku. Na místo se dostavila policie,  hasičská jednotka, starosta obce a vedoucí odboru životního prostředí

Vysoce toxické odpady nebezpečné pro člověka, ryby, ptáky i zvěř objevil na základě upozornění čtenářů Benešovský deník v rozpadlém objektu bývalého prasečáku na východním okraji Kozmic u silničky do osady Rousínov.
Objekt na pozemku místního majitele je volně přístupný a jedovaté chemikálie v barelech, oválných kbelících i plechovkách s různým sypkým obsahem částečně z proděravělých obalů vysypané na podlaze.
Ve zhruba padesátilitrových plastových barelech je neznámá kapalina, pravděpodobně koncentráty zemědělských postřiků.
Vzduch je zamořený sirným pachem. Část nádob je označená komerčním názvem obsahu, jiné jsou na první pohled bez identifikačních znaků.
Podle prvního zjištění identifikovatelných obalů jeden ze sudů označený jako Stutox obsahuje granulovaný jed na hubení hraboše polního. Návnada obsahuje pět procent fosfidu zinku Zn2P3, jenž je podle agrotechnických příruček toxický pro člověka i ryby, vysoce toxický pro ptáky a zvláště nebezpečný pro zvěř.
Přípravek reaguje v žaludku s kyselinou chlorovodíkovou vytvořením fosforvodíku, který krátce po požití způsobuje dýchací potíže, ochrnutí zadní části těla a nakonec zástavu srdce.
Skladování a použití Stutoxu podléhá přísné evidenci. Nikoliv však v rozpadlém prasečáku v Kozmicích, kde má část budov bez oken propadlé střechy či stropy a zatéká do nich.
V sousední přípravně jsou známky pobytu osob, které si zde zjevně aplikovaly nitrožilně drogu.
K dalším zjištěným nebezpečným látkám v objektu patří pro člověka dráždivý sirný postřik proti houbovým chorobám v desetilitrových oválných kbelíkách.
Sulikol 750 SC a herbicid Rizobin je používaný v rostlinářské výrobě pro hubení nezelené parazitické kokotice ladní.
Policisté z čerčanského obvodního oddělení včera odpoledne bezprostředně po oznámení nálezů jedů, vyjeli na místo prověřit situaci a povolali profesionální hasiče i zástupce odboru životního prostředí benešovské radnice.
Hasiči provedli průzkum obsahu přístřešku a kontaktovali chemickou laboratoř Hasičského záchranného sboru, jež má v náplni identifikaci neznámých látek a kapalin.

Zpovídat se bude majitel pozemku
Starosta obce Jindřich Vytlačil u bývalého zemědělského objektu prohlásil, že o volně přístupných toxických látkách neměl tušení.
Vedoucí odboru životního prostředí Vojtěch Touš po prohlídce nálepek barelů a kýblů uvedl, že zde leží zjevně řadu let jako pozůstatek zemědělské činnosti a musí se zlikvidovat ve spalovně.
„Každopádně padá odpovědnost na majitele pozemku a pokuta ho nemine,“ konstatoval na místě Vojtěch Touš.
O způsobu likvidace několik kubických metrů chemikálii a hlavně, kdo nákladné zničení jedů zaplatí, se bude ještě tento týden jednat.
„Lze použít peníze z havarijního fondu krajského úřadu a pak je po odpovědné osobě vymáhat,“ upozornil vedoucí odboru životního prostředí.
Policisté se v prasečáku také zajímali o pozůstatky pobytu zjevně drogově závislých osob. Zároveň zde nalezli několik registračních značek a stopy po rozebírání vraků vozidel, především sedačky, plasty a čalounění.
„Také mě budou zajímat majitelé vozidel, jejichž značky se tady válely,“ podotkl .
Ponechání chemikálií i zbytky z motorových vozidel v prasečáku lze posuzovat podle trestního zákoníku jako ohrožování a poškozování životního prostředí nedodržením zákonů o nakládání s odpady.

Zdroj:Benešovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů