Pátek, 19. dubna 2024

Německá firma zaplatí 450 tisíc za dovoz odpadků

Německá firma zaplatí 450 tisíc za dovoz odpadků

České Budějovice - Německá společnost Korn bude muset zaplatit 450 tisíc korun za nelegální převoz odpadů z Německa do České republiky. Takovou pokutu jí uložil oblastní inspektorát České inspekce životního prostředí v Českých Budějovicích.

Pokuta je po odvolacím řízení od července pravomocná, informovala podle serveru ČeskéNoviny.cz mluvčí inspekce Ivana Awwadová.

Firma z německého Albstadtu odeslala do Česka dva kamiony s odpadem, aniž by měla povolení k jeho dovozu. Společnosti Profiakont, do níž odpad směřoval, již loni ČIŽP vyměřila pětimilionovou pokutu za nelegální uložení tisíců tun odpadu v Hůrách u Českých Budějovic.

Protože však německá spolková země Bádensko-Württembersko společnost Korn nijak nepotrestala, rozhodla se ČIŽP vést se společností Korn správní řízení sama. Pokutu ale firmě uložila jen za porušení českých zákonů. Společnost však porušila také nařízení Evropského parlamentu a rady o přeshraniční přepravě odpadů.

Inspekce by podle Awwadové také uvítala, kdyby za porušení  zákonů týkající se přeshraniční přepravy odpadů viníky trestaly i jednotlivé členské státy Evropské unie.

Kamiony s odpadem, které byly následně vráceny do Německa, celníci zadrželi v srpnu 2006 na bývalém hraničním přechodu Strážný a před provozovnou společnosti Profiakont v Hůrách.

http://aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů