Úterý, 23. dubna 2024

Většina obyvatel Františkových Lázní využije svozu odpadu zdarma

Většina obyvatel Františkových Lázní využije svozu odpadu zdarma

FRANTIŠKOVY LÁZNĚ (Chebsko) (ČTK) - Většina obyvatel Františkových Lázní na Chebsku využije nabídky města na bezplatný odvoz komunálního odpadu. Odvoz odpadu zdarma pro obyvatele s trvalým bydlištěm ve Františkových Lázních chce město vyzkoušet na rok, pokud se osvědčí, prodlouží ho, řekl dnes ČTK starosta Františkových Lázní Ivo Mlátilík.

"Naší nabídky využili podle mých informací téměř všichni. Jen výjimečně měl někdo problém s vyplnění formuláře," uvedl starosta Mlátilík. Bezplatný svoz pro obyvatele schválili zastupitelé Františkových Lázní před prázdninami. Zkušební období má trvat od července do konce června příštího roku.

Podmínkou pro bezplatný od voz bylo sepsání smlouvy mezi městem a konkrétním obyvatelem nebo v případě bytových domů se společnou nádobou na odpad se správcem nebo společenstvím vlastníků. Město zdarma odváží jedenkrát týdně odpad odpovídající jedné popelnici o objemu 120 litrů na jednu domácnost. Bezplatný svoz se nevztahuje na podnikatelské subjekty.

"Věříme, že se na naší nabídku nabalí i lidé, kteří si zatím odpad vůbec nenechali vyvážet nebo jej prostě dávali do popelnice sousedům nebo na černé skládky," řekl ČTK Mlátilík. "Na vyhodnocení toho, jaký dopad bude mít bezplatný svoz, je zatím brzy. Uvidíme za rok. Chceme, aby lidé minimálně stejně jako dosud odpad třídili. Loni jsme byli pátí v kraji mezi 132 obcemi," podotkl Mlátilík.

Františkovy Lázně mívaly příjmy za svoz odpadu od obyvatel kolem dvou milionů korun. Pokud by nabídky využili i lidé, kteří zatím odvoz neplatili, mohl by celkový dopad na městský rozpočet být dva až tři miliony korun ročně. To si podle Mlátilíka může město dovolit.

Pavel Peňás

zdroj: Ekolist

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů