Čtvrtek, 28. března 2024

Podíl využívaného odpadu vzrostl téměř o čtvrtinu

Podíl využívaného odpadu vzrostl téměř o čtvrtinu

PRAHA - Velkým civilizačním problémem se stále více stává zahlcenost odpadky a hlavně jejich likvidace a nebo další zpracování. V roce 2007 v ČR jich bylo vyprodukováno 25,1 milionu tun.

Oproti roku 2006 to není významný výkyv. Z celkové produkce odpadu tvořil nebezpečný odpad 1 311 tisíc tun, což je 5,2 % a oproti roku 2006 zůstala jeho výše na přibližně stejné úrovni. Činností podniků bylo v roce 2007 v ČR vyprodukováno celkem 21,7 mil. tun odpadu. V porovnání s rokem 2006 zůstala celková produkce odpadu podniků na stejné úrovni.

Nárůst produkce nastal ve stavebnictví o 8,2 % a dopravě o 2 %. Dále vzrostlo množství odpadu z odstraňování odpadních vod, pevného odpadu a čištění měst a obcí.

Oproti tomu množství odpadu pocházející ze zemědělství a lesnictví, z dolování a těžby, z průmyslu a z energetiky (mimo radioaktivního odpadu ve srovnání s rokem 2006 kleslo). Odpad vykázaný obcemi se zvýšil o 2,8 %.

Z 28,5 mil. tun odpadu bylo loni 8 mil. tun využito (z toho recyklace a regenerace 5,5 mil. tun), 6 mil. tun odstraněno a s 14,4 mil. tun odpadu bylo nakládáno ostatními způsoby. Oproti roku 2006 vzrostl podíl využívaného odpadu o 23 %.

Množství odpadu z obcí zaznamenalo nárůst z 3,4 mil. tun v roce 2006 na 3,5 mil. tun v roce 2007. Komunální odpad se podílel na produkci odpadu z obcí 85,7 %. Množství komunálního odpadu připadající na jednoho obyvatele je 293 kg. Za příznivý lze považovat nárůst vytříděného komunálního odpadu. V roce 2007 bylo vytříděno 37 kg komunálního odpadu na obyvatele, rok před tím to bylo 32 kg na obyvatele.

V roce 2007 bylo dovezeno do ČR 269,6 tis. tun odpadů (v roce 2006 170,7 tis. tun). Nejčastěji dovezeným odpadem byly železo, ocel, plasty, kaučuk, papír, lepenka, hliník a pneumatiky.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů