Pátek, 29. března 2024

V indické Mumbaji nařídili vonět skládky

V indické Mumbaji nařídili vonět skládky

Mumbaj - Radnice šestého největšího města světa nařídila svým popelářům každý den po gigantické městské skládce rozprašovat obrovské množství bylinné voňavky. Děje se tak již půl roku a odhaduje se že bylo spotřebováno 42 000 litrů voňavky.

V Mumbaji (dříve Bombaj) žije přes 18 milionů lidí. Každý den na její otevřenou skládku přijde 8 a půl tisíce tun odpadu. Těsně u skládky nebo v ní žije půl milionu lidí. Na začátku roku obyvatelé několika městských čtvrtí protestovali proti děsivému zápachu, město jim vyhovělo po svém.

Indická města řeší odpad jako ve středověku. Hromady a skládky se tvoří na každém volném místě, odpad je zásadně netříděný a tudíž se zápach stále zhoršuje. Skládka je plná toxických látek a nemocí, v podstatě celý den se jí přebírají tisíce lidí a roznášejí městem ty nejhorší infekce.

Podle ekologů je rozprašování voňavky větší problém než samotná skládka. "Parfémování pomohlo. Obyvatelé si už nestěžují. Budeme pokračovat, dokud nebude navrženo dlouhodobé řešení," říká však městský inženýr A Karim.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů