Čtvrtek, 25. dubna 2024

Bioplynová stanice SONO: bez tekutých odpadů, bez zápachu

Bioplynová stanice SONO: bez tekutých odpadů, bez zápachu

Želechovice - Novou technologii šetrnější k životnímu prostředí objevilo v Bavorsku Sdružení obcí pro nakládání s odpady (SONO), které plánuje vybudovat na své skládce na Lovosicku bioplynovou stanici.

Spolu s nově vybudovanou kompostárnou, která zahájí svůj provoz na skládce SONO v nejbližších dnech, má bioplynka řešit zhruba dva roky starý zákaz ukládání bioodpadu na běžnou skládku komunálního odpadu.

V případě bioplynové stanice se ukázalo, že běžně používaná technologie tzv. mokrého procesu by její provoz prodražila.

Zbytkový odpad, stovky litrů odpadní tekutiny, by musel končit v čistírně odpadních vod, případně na polích.

„Technologie tzv. suchého procesu používaná v bioplynce v německém Moosdorfu je jiná v tom, že zde na rozdíl od tzv. mokrého procesu vzniká jen minimum tekutého odpadu. Ten se jako tekutina obohacená o bakterie stává součástí procesu při zpracování bioodpadu,“ říká Libor Beránek, jednatel SONO.

V České republice zatím není tato technologie ověřená.

Jak bioplynová stanice v Bavorsku funguje, zjišťovali zástupci SONO, České inspekce životního prostředí a krajského odboru životního prostředí minulý týden přímo na místě.

V současné době končí na skládce SONO 40 tisíc tun směsného komunálního odpadu ročně.

Podle odhadů by měla kompostárna zpracovat až tři tisíce tun rostlinného odpadu ročně, bioplynová stanice zhruba deset tisíc tun bioodpadu za rok.

Z domácností má přicházet už bioodpad vytříděný. SONO chce ve spolupráci s obcemi vymyslet systém, kdy budou mít lidé povinnost tento odpad třídit.

„U domů by měli nejen popelnici na komunální odpad, ale i popelnici na rostlinný odpad a odpad z kuchyně,“ naznačil Libor Beránek.

Celkové náklady na výstavbu bioplynové stanice jsou odhadovány na 70 milionů korun, dotace by měla pokrýt 40 procent této částky.

Výstavba bioplynky, pokud Sdružení obcí pro nakládání s odpady uspěje při žádosti o dotaci, by měla být zahájena v příštím roce. Probíhat by měla v letech 2009 až 2010.

„Z bioodpadů zpracovaných v kompostárně vznikne materiál vhodný k využití jako hnojivo. Vyrobený bioplyn bude spalován v kogeneračních jednotkách, kde z něj bude vyráběna elektřina a teplo,“ vysvětlil Ivo Hynl, předseda SONO.

Elektrickou energii pak SONO prodá do sítě, odpadní teplo využije pro provoz bioplynové stanice a jako teplo technologické­.

Denik.cz 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů