Pátek, 29. března 2024

Šošůvka: ze skládky hřiště

Šošůvka: ze skládky hřiště

Blanensko - V Šošůvce připravují rekultivaci skládky za deset milionů korun. Podle úředníků i další skládky z okolí měst postupně mizí.

Místo skládky sportoviště. Takové plány mají v Šošůvce. Během příštího roku by tam měla být zavezena skládka, která vznikla v místě původního kamenolomu. I na dalších skládkách na Blanensku postupně začínají růst stromy a tráva. Nejen že ze Šošůvky zmizí skládka, zcela se změní také její okolí. „V příštím roce necháme skládku zavézt. Teď je celý prostor zarostlý náletovými dřevinami. Protože tam lidé stále něco vozili, nemělo to daleko k divoké skládce. Do roku 1991 to bylo místo, kde se občas objevily i nebezpečné odpady,“ uvedl starosta Šošůvky František Ostrovský.

Podle něj bude třeba terén zarovnat a vysvahovat. „Na celou plochu budeme muset položit speciální folii, aby dále nedocházelo k znečišťování životního prostředí. Na ni přijde dvaceticentimetrová drenážní vrstva a osmdesát centimetrů zeminy. Prostor se pak pokusíme osázet zelení a celkově jej vylepšit,“ dodal.

Bývalé úložiště odpadů pak oplotí, aby zabránili tomu, že tam lidé nadále budou vozit nepořádek. „Velkou roli v našich plánech hraje i fakt, že v blízkosti lomu je přírodní jezírko, kde jsou raci a ryby. To bychom chtěli v areálu určitě zachovat. Do budoucna počítáme s tím, že by tam mohlo vzniknout hřiště pro sport a rekreaci ,“ dodal starosta.

Šošůvští využili možnosti získat peníze ze Státního fondu životního prostředí České republiky, které má vyčleněné na odstranění starých zátěží. „Dostali jsme dotaci devět milionů a sto sedmdesát tisíc korun,“ podotkl Ostrovský. Skutečnost, že staré skládky na Blanensku mizí, potvrdil Pavel Konečný z odboru životního prostředí blanenské radnice. „Každá skládka má svou určitou kubaturu. Například v Šošůvce se navážely překryvné materiály. Podle množství odpadů, které se na místo vejde, se počítá životnost skládky. Na většině míst jsme proto už dali termín, do kterého musí být hotové terénní úpravy prohlubní, kam se mohou ukládat jen výkopové zeminy. Takové skládky jsou například v Jedovnicích, Černé Hoře, Rudici nebo Rájci–Jestřebí. Funkční skládku na Blanensku máme v lomu Vysočany. Ta se postupně zaplňuje, aby mohla být zalesněna,“ popsal Konečný.

Podle něj je nejhorší situace v Rájci–Jestřebí. „Je to skládka, která původně spadala pod bývalé ČKD Blansko. Bohužel ji teď musí udržovat zástupci města. Snahy zalesnit prostor s odpadky už tu několikrát byly, ale zatím je toto místo ve špatném stavu,“ dodal Konečný.

Na Boskovicku podle tamních úředníků žádná nepovolená skládka není. „Místo, kam se sváží odpad, je na Boskovicku jedině ve sběrném dvoře v Doubravách. To ale není skládka, pouze překladiště, odkud se vozí odpadky na skládku na Březince na Svitavsku. Občas v regionu objevíme i černou skládku, ale to už naštěstí nebývá časté,“ sdělil Leoš Slezák z boskovické radnice.

Blanenský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů