Pátek, 29. března 2024

Podkrkonošské obce plánují využití odpadu z kosení luk a těžby dřeva

Podkrkonošské obce plánují využití odpadu z kosení luk a těžby dřeva

PODKRKONOŠÍ - Vyrábět tepelnou a elektrickou energii z biomasy, která vzniká jako odpad při kosení luk a těžbě dřeva se rozhodly obce v Podkrkonoší. Pilotní projekt, k jehož vzniku daly podnět obce z Trutnovska a východních Krkonoš, si klade za cíl snížit v domácnostech a menších podnicích množství spalovaného uhlí a zlepšit tak v Krkonoších životní prostředí.


Podle studie proveditelnosti je možné využít usušenou trávu z městských, obecních pozemků a z horských luk či odpad, který vzniká po těžbě dřeva. Krajští radní doporučili zastupitelstvu, aby schválilo studii na využití biomasy jako obnovitelného zdroje energie, kterou si nechal Královéhradecký kraj zpracovat.

„Díky poznatkům studie se již v současné době zpracovávají dva projekty na vybudování zpracovatelských linek na biomasu – v Trutnově a v Bartošovicích v Orlických horách. Další projekty se připravují ve Velké Úpě, Vrchlabí a Dolních Albeřicích,“ řekl krajský radní Jiří Vambera (ODS). Ministerstvo životního prostředí ke studii již vydalo souhlasné stanovisko.

V Trutnově bude linka na zpracování biomasy, výrobna paliva z biomasy a výrobna kompostu, v Bartošovicích v Orlických horách vznikne peletizační linka a kotelna na paliva z biomasy. Oba projekty uspěly v grantovém řízení Podpora zpracování realizačních projektů na využití energie z obnovitelných zdrojů, které letos vypsal Královéhradecký kraj.

Pokud dotaci schválí zářijové zastupitelstvo, dostane trutnovský projekt společnosti G-eko biomasa, s. r. o. 344 tisíc korun na zpracování projektové dokumentace. Subjekt BioTop, který by chtěl otevřít linku v Bartošovicích, již obdržel dotaci ve výši 634 tisíc korun. Je rovněž určena na zpracování projektové dokumentace či tepelné audity. Stavba obou závodů by se mohla začít realizovat v letech 2009 až 2011.

Provozy budou biomasu zpracovávat na produkty, které budou moci využít domácnosti i podniky. Půjde zejména o dřevní štěpku, ale i pelety, peletky či polena. „S odbytem výrobků z biomasy by neměl být při stále rostoucích cenách energie zásadní problém,“ uvedl Vambera. Dodal, že další podpora ze strany kraje při vzniku obdobných projektů se jeví jako potřebná i v dalších letech.

Lidé i firmy by díky tomu mohli upustit od spalování uhlí, čímž by se snížily emise i množství popela, který obsahuje těžké kovy, síru a jiné látky poškozující životní prostředí. Zpracování biomasy by řešilo částečně i problémy s odpadem, který vzniká při údržbě zeleně ve městech a obcích, při údržbě luk v horských a podhorských oblastech a zbylou dřevní hmotu po těžbě v lesích.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů