Čtvrtek, 25. dubna 2024

Po oslavě přijede odpadový taxík

Po oslavě přijede odpadový taxík

Znojmo/Dobšice - Po měsíci zkušebního provozu jede naplno nová třídící linka odpadového centra ve Znojmě. Společnost .A.S.A. plánuje častější vývoz kontejnerů na separovaný odpad.

Více než sto padesát tun odpadu zpracovala za měsíc zkušebního provozu zbrusu nová třídící linka. Tu vybudovalo město Znojmo v areálu regionálního odpadového centra na pomezí Znojma a Dobšic. Celý projekt stál téměř sedmdesát milionů korun.

Zkušební provoz prakticky skončil, přestože se oficiální předání linky uskuteční až příští týden. „Ve zkušebním provozu jsme linku vyzkoušeli, nyní už jedeme v podstatě naplno,“ potvrdil šéf znojemské pobočky společnosti .A.S.A. Josef Esterka.

Ve Znojmě navíc začne fungovat jakási rychlá rota, která bude vyjíždět v případě náhlého zvýšení množství odpadků. „Společnost .A.S.A. bude mít menší vůz, který jsme pracovně nazvali odpadovým taxíkem. Ten vyjede v případě, že se na nějakém místě objeví velké množství odpadků. Třeba po oslavě,“ nastínil místostarosta Znojma Jan Blažíček.

Od obyvatel Znojma, podle jeho slov, nyní mnoho stížností na nepořádek u kontejnerů nepřichází. „Jde spíše jen o jednotlivé případy, které okamžitě řešíme,“ uvedl místostarosta .

Odpad, který se ze Znojemska vozil dříve do Třebíče, směřuje nyní výhradně do Dobšic. „Peníze ušetřené za převoz nám pomohou zvýšit frekvenci odvozů odpadu a také snížit množství kontejnerů na některých místech,“ řekl Blažíček.

Podle jeho slov bylo někdy v takzvaných hnízdech až devět kontejnerů. Od šestnáctého září by jich lidé ve Znojmě měli vidět méně, přičemž se má zvýšit četnost jejich vyvážení.

Na venkově svoz tříděného odpadu funguje na základě smluv mezi obcemi a společností .A.S.A. Firma kontejnery vyváží většinou jednou za dva týdny. „Vývoz je vždy závislý na konkrétní smlouvě. Nám kontejnery vyvážejí každých čtrnáct dní. Výjimečně se může stát, že se odpad nahromadí. Jako třeba v teplých letních dnech, kdy přibylo PET lahví,“ sdělil starosta Bezkova Jaroslav Kučera.

Práci na nové třídící lince našlo jedenáct lidí. Další možná ještě přijdou.
„Uvidíme, až nám postupně přibude nový region Miroslavsko a dále i například Dačicko, kolik lidí ještě přijmeme. Pokud budeme pracovat ve dvousměnném provozu, další lidé budou určitě potřeba,“ doplnil Esterka.

Odpadové centrum má sloužit nejen k vytřídění plastů a papíru z kontejnerů, ale také všem lidem, kteří se budou chtít zbavit obtížného odpadu.
„Lidé zde mohou vyhodit téměř vše, kromě stavební suti a železného šrotu,“ nastínil Blažíček.

Stavba vznikla úpravou stávajícího sběrného dvora, na kterém vyrostlo nové technologické zařízení. Stala se největší dokončenou investiční akcí znojemské radnice v letošním roce.

Znojemský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů